Anna Jörngården:I den amerikanska drömmens ruiner

I det så kallade rostbältet i USA, där bilindustrin en gång fick ekonomin att blomstra, är städerna nu på väg att förtvina. Upplevelsen av att hela landet är statt i förfall kan delvis förklara lockelsen hos de båda motpolerna i presidentvalskampanjen: Sanders och Trump.

Under strecket
Publicerad

Övergivna bostadshus i Detroit.

Foto: Brett Mountain/IBL

Övergivna bilfabrikslokaler i Detroit.

Foto: Matt Ragen/IBL

Övergivet hus, ur ”The ruins of Detroit” av Yves Marchand och Romain Meffre.

Foto: Yves Marchand och Romain Meffre

Michigan Theatre i Detroit är numera ett parkeringhus.

Foto: Timothy Fadek/IBL

Michigan Central Station.

Foto: IBL

På 1950-talet hade Detroit mer än 1,8 miljoner invånare; i dag har siffran sjunkit till under 700 000.

Foto: Danny Dean/IBL
Annons

Det amerikanska valåret 2016 befinner jag mig i en liten universitetsstad i mellanvästern, och blir snabbt indragen i den politiska drama­turgin. Närmast besatt följer jag ­rapporteringen från tv-kanalen MSNBC – ”the place for politics” – som i detalj ­analyserar varje politisk utveckling. Men denna vår är det framför allt två ständigt upprepade slogans som ringer i öronen: Donald Trumps ”Make ­America great again” och Bernie Sanders ”We need a political revolution”. Den högerpopulistiske Trump och den med amerikanska mått mätt vänsterradikale Sanders befinner sig vid motsatta poler på den ­politiska skalan. Ändå har det märkliga ­inträffat att deras budskap till viss del tilltalar en gemensam väljargrupp. Ingenstans är detta mer ­uttalat än i min del av USA – ofta kallad The Rust Belt – och mycket talar för att denna region kommer att bli avgörande i november när den nya presidenten till slut ska utses.

Det område som nu kallas rostbältet var tidigare känt som stålbältet. Namnskiftet beskriver precist den nedgång som präglar regionen. Efter att ha ­dragit till sig människor och kapital har den tunga industrins kollaps lämnat efter sig tomma fabriksskal och dystra, förfallande stadslandskap. Allra mest förknippad med denna utveckling är Detroit. En gång USA:s snabbast växande stad är Detroit nu den snabbast krympande. I stadskärnan, downtown, gapar skyskraporna tomma och i vissa villaområden är bara ett hus per kvarter bebott. Staden korsas av motorvägar som inte längre leder någonstans, och överallt ser man övergivna byggnader i spöklikt förfall och ödetomter på väg att återgå till prärie.

Annons
Annons
Annons