I dag inleds jakten på de 14 platserna

Om 644 dagar inleds fotbolls-EM i schweiziska Basel. Nu sätter jakten på de 14 åtråvärda mästerskapsplatserna i gång på allvar. Sverige-Lettland är bara en av hela 19 kvalmatcher runt om i Europa i dag. Om 644 dagar inleds fotbolls-EM i schweiziska Basel. Nu sätter jakten på de 14 åtråvärda mästerskapsplatserna i gång på allvar. Sverige-Lettland är bara en av hela 19 kvalmatcher runt om i Europa i dag.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den 21 november nästa år ska det stå klart vilka 14 landslag som gör Schweiz och Österrike sällskap i EM 2008. Hela 50 nationer, uppdelade på sju grupper, är med och slåss om platserna. Ettan och tvåan i varje grupp kvalar in till mästerskapet.
Den stora snackisen i veckan har varit kring fransmannen Claude Makelele som i samband med VM-finalen i somras meddelande att han gjort sitt i landslaget. Förbundskaptenen Raymond Domenech kallade ändå Chelseaspelaren till EM-kvalmatcherna mot Georgien och Italien - något som fick klubbmanagern José Mourinho att hävda att spelaren behandlades som en slav.
I torsdags gjorde Makelele själv ett uttalande i frågan.

– Jag sa till coachen att jag ville sluta i landslaget efter VM. Jag skickade till och med ett officiellt dokument till förbundet för att meddela mina planer. Men det faktum att jag togs ut i truppen ändrade saker och ting helt. Det fanns en risk att jag skulle bli avstängd om jag tackade nej. Min klubb lät mig då åka, sade han och fortsatte:

Annons
Annons
Annons