Annons

”Kriget har inte gjort alla till ukrainska patrioter”

Den nya presidenten i Ukraina är politiskt oerfaren och ställs nu inför den svåra uppgiften att få slut på det femåriga kriget.
Den nya presidenten i Ukraina är politiskt oerfaren och ställs nu inför den svåra uppgiften att få slut på det femåriga kriget. Foto: Ukrainian Presidential Press Office/AP

Den starka pro-ryska oppositionen kan innebära en koalition med kontroversiella Tymosjenko i dagens parlamentsval i Ukraina, enligt en expert.

– Kriget har inte gjort alla till ukrainska patrioter utan snarare fördjupat de redan existerande klyftorna.

Under strecket
Publicerad

Med betoning på de senaste fem åren är det enormt framsteg att Ukraina åstadkommit ett demokratiskt val, enligt Jakob Hedenskog.

Foto: Sergii Kharchenko/TT

På söndagen går ukrainarna till valurnorna igen. Volodomyr Zelenskyj och hans nybildade parti Folkets tjänare vann en jordskredsseger över Petro Porosjenko i presidentvalet i Ukraina i april och den nye presidenten meddelade redan i sitt installationstal att han upplöser parlamentet.

Brist på stöd i parlamentet har också inneburit att den politiska rookien inte har kunnat anta sin dagordning eller utse ministerråd, som måste godkännas av lagstiftare.

Annons
Annons
Annons