Annons
Krönika

Katarina Wennstam:I dag är det udda att inte kalla sig feminist

Jag tror att det kommer att kallas Förlorarnas Val. Det är lite så det känns fem dagar före valdagen i det som har kallats Ödesval, Supervalåret Del 2 och Valet då förlorarna slåss om vinsten. Aldrig har två giganter varit så små och så beroende av stödpartier.

Under strecket
Publicerad

Men jag funderar på om det redan nu går att kora några vinnare i denna valrörelse, och jag måste säga att det är med stor glädje jag nominerar Sveriges alla feminister till segerplatsen. Oavsett partifärg, oavsett om man kallar sig anarkafeminist, liberalfeminist, nyvaken feminist (även kallad pappa-som-har fått-en-dotter-feminist) eller tillhör den Ebba Witt-Brattströmska klungan av så kallade ädelfeminister, är detta valåret då feminismen kom tillbaka in i finrummet.

Jag har över tio års egen erfarenhet som offentlig feminist och debattör i frågor om mäns våld mot kvinnor och ett könskonservativt rättsväsende. Jag har slutat räkna alla gånger då jag i intervjuer eller på föreläsningar fått frågan ”Kallar du dig feminist?” och sedan avkrävts en förklaring varför jag gör det.

Annons
Annons
Annons