”I brist på annat ändå en utväg.”

Finansmarknaden tycks oberörd av att budgetstupet, automatiska utgiftskapningar i den statliga budgeten i USA, är ett faktum. Johan Javeus, chefsstrateg på SEB, vill tona ned den negativa betydelsen av stupet.

– Budgetstupet innebär lägre tillväxt än annars men när demokrater och republikaner inte lyckats nå någon frivillig överenskommelse om hur det stora underskottet i budgeten ska kapas är de automatiska nedskärningarna i brist på annat ändå en utväg, säger han till SvD Näringsliv.

Under strecket
Publicerad
CHARLES DHARAPAK
Foto: CHARLES DHARAPAK
Annons

Budgetstupet, som trädde i kraft natten till fredagen, innebär att olika federala myndigheter sammantaget måste kapa sina utgifter med 85 miljarder dollar fram till sista september i år. Hälften av utgiftsminskningen sker inom försvaret och resten drabbar olika civila utgiftsområden. Beräkningar från kongressens budgetkontor, Congressional Budget Office, visar att tillväxten i nationen därmed hamnar 0,6 procentenheter lägre än om inte de automatiska nedskärningarna hade gjorts.

Representanter för de verksamhetsområden som nu berörs talar om kraftigt negativa konsekvenser för deras del - exempelvis minskad säkerhet, längre på köer på flygplatser.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons