Annons
X
Annons
X

I begränsad upplaga

Liten men ack så naggande god – och minst sagt ovanlig. Nya Audi A1 Quattro görs bara i en begränsad upplaga, så kolla ordentligt om du får syn på den. Bara en handfull kommer till Sverige.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

”1 of 333” står det längst ner på ratten. Det är inte bara konstmarknaden som lärt sig värdet av en begränsad upplaga. Audi gör alltså enbart 333 stycken av den A1 Quattro som jag precis ska vrida om nyckeln på. Även de röda sömmarna på såväl säten som ratt och innerdörr och den röda varvräknaren vittnar om att det här är något alldeles speciellt.

Gasen i botten och bilen kastar sig framåt. Fyrhjulsdriften (eller Quattro på Audispråk) tillsammans med de 256 hästarna gör att den här speciella A1:an tar sig 0–100 kilometer i timmen på 5,7 sekunder. Och det är roliga sekunder (inte för att det är en tid jag lyckats nå). Styrningen är blixtsnabb och den fulla kraften kommer redan på relativt låga varvtal.

Utvändigt känns A1 Quattro bland annat igen på det svarta taket och den vita metallicfärgen som Audi valt att kalla glaciärvit. För att inte tala om de röda skruvkorksliknande kapslarna mitt på aluminiumfälgarna som för tankarna till korken på en kaviartub och som känns riktigt coola. Men det är förstås en smaksak.

Annons
X

Blir du sugen? Kasta dig i så fall på telefonen. Sverige har fått åtta stycken.

Motor/växellåda

Betyg: 5 av 6

Den turboladdade bensinaren har fått 71 hästkrafter mer än i vanliga A1, och det märks. Motorn är så stark och smidig att man kan köra på femmans växel redan vid 45 km/h.

Ekonomi/miljö

Betyg: 3 av 6

Koldioxidutsläppet ligger på rätt sida 200 g/km-gränsen, men en halv miljon kronor är mycket pengar för en småbil. Fast då är det förstås inte vilken småbil som helst.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Köregenskaper

  Betyg: 5 av 6

  Riktigt rolig utan att ge avkall på komfort, åtminstone inte i framsätena (som för övrigt är väldigt sköna). Ligger skönt i kurvor. Ettrig står det bland anteckningarna, och det menas positivt.

  Säkerhet

  Betyg: 5 av 6

  Fem stjärnor hos krocktestande EuroNcap är självklart utmärkt. Xenonstrålkastare, helljusautomatik och regnsensor likaså. Men någon form av automatiskt inbromsningssystem hade uppskattats.

  Helhet

  Betyg: 5 av 6

  De här 333 bilarna kommer försvinna fortare än kvickt, med all rätt. Enda minuset är bagageutrymmet som är på 210 liter. Nämnde jag att strålkastarna har röda vingar...?

  Far- och flygquiz

  QUIZ: Varifrån kommer flygbolaget? quiz.svd.se LÄTT QUIZ: Hur många bilmärken sätter du? quiz.svd.se SVÅRT QUIZ: Kan du alla bilmärken? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  Annons
  X
  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 5
  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 2 av 5
  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 3 av 5
  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 4 av 5
  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X