Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: I asylkrisens spår: 374000 anhöriga väntas

Svenskt flykting­mottagande
Anhöriginvandringen (röda staplar) väntas öka i spåren efter den akuta asylkrisen.
Anhöriginvandringen (röda staplar) väntas öka i spåren efter den akuta asylkrisen.

Antalet asylansökningar har minskats kraftigt sedan förra årets akuta kris. Men nu kommer nästa prövning. De kommande åren förväntas anhöriginvandringen öka stort.

På fem år väntas 374000 anhöriga ansöka om uppehållstillstånd i Sverige.

Migrationsverkets senaste prognos, som publicerades i tisdags, visar att regeringens ansträngningar att minska antalet asylansökningar har fått effekt. Men samtidigt gör förra årets rekordhöga invandring att antalet ansökningar om anhöriginvandring kommer att öka under de närmaste åren.

Annons
X

Förra året registrerade Migrationsverket drygt 54000 anknytningsärenden, vilket redan det var historiskt högt. I år räknar verket med 67000 ärenden, och nästa år hela 91000 ansökningar om anhöriginvandring.

Under hela femårsperioden, från i år till 2020, räknar Migrationsverket med 374000 ärenden.

De tillfälliga lagändringar som syftar till att minska asyltrycket har också i någon mån försvårat anhöriginvandring. Men den tillfälliga lagen går ut i juli 2019, och Migrationsverket förutspår att mängden ansökningar kommer att öka ytterligare därefter. 2019 prognosticeras därför hela 93000 ansökningar.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

    Anmäl dig här kundservice.svd.se

    Alla 374000 ansökningar kommer naturligtvis inte att beviljas. Historiskt har beviljandegraden legat runt 70 procent. Samma beviljandegrad skulle leda till knappt 262 000 uppehållstillstånd för anhöriga under prognosperioden. Det motsvarar nästan ett helt Malmö på fem år.

    Moderaterna, som länge drivit på för försörjningskrav vid anhöriginvandring, försöker nu föra upp frågan på dagordningen. Till exempel har partiets migrationspolitiska talesman Johan Forssell ställt en skriftlig fråga till migrationsminister Morgan Johansson (S) om hur många anhöriga som beräknas beviljas uppehållstillstånd.

    Men, som Morgan Johansson påpekar i Aftonbladet, är det osäkert vad de moderata utspelen egentligen har för betydelse så länge som Alliansen saknar gemensam migrationspolitik. De andra borgerliga partierna har en avgjort mer tillåtande inställning till anhöriginvandring.

    Annons

    Anhöriginvandringen (röda staplar) väntas öka i spåren efter den akuta asylkrisen.

    Bild 1 av 1
    Annons
    X
    Annons
    X