Annons

I år slipper de rodna i Solna

Insikten som alla kommunpolitiker borde göra är: Vi är inte bäst på allt bara för att vi är politiker och därför konkurrerar vi inte med den som kan ­bättre.

Under strecket
Publicerad

Skämmigt, sade Solnas ks-ordförande Lars-Erik Salminen (m) om förra årets andraplats på Svenskt Näringslivs ranking över kommunernas företagsklimat. I år slipper han rodna. Ordningen är återställd och Solna ligger åter i topp.

Bland de många punkterna på Solnas pluskonto finns att cirka hälften av all kommunal verksamhet också är upphandlad i Solna. Kommunen ­lägger, kort sagt, ut en hel del av sin verksamhet på entreprenad utförd av lokala entreprenörer. Detta är förstås inte hela förklaringen, men en nog så viktig del. Jämför man Solna med s-styrda grannkommunen Sundbyberg ­träder ett kro­kodilgap fram i form av ­pedagogisk graf. År 2000 låg kommunerna relativt nära varandra, men sedan dess har Solna förnyat verksam­heten. Det betyder något, inte bara för att det skapar utrymme för företagandet, men också för att det signalerar att makthavarna har kommit till en viktig insikt: Vi inbillar oss inte att vi är bäst på allt bara för att vi är politiker och därför konkurrerar vi inte med den som kan bättre.

Annons
Annons
Annons