Annons
X
Annons
X

Akutkrisen förvärras – hyrläkare på Karolinska

Fram till sommaren måste Karolinska i Solna anlita stafettläkare för att klara nattbemanningen på akuten. Det är första gången någonsin som KS tvingas till en så drastisk insats.

– Risken finns att patienterna blir felplacerade, säger Mikael Nilsson, specialistläkare och skyddsombud på akutkliniken i Solna.

Läkarna Mikael Nilsson och Ulf Berggren på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Läkarna Mikael Nilsson och Ulf Berggren på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Foto: Tomas Oneborg

Personalbristen är väl känd inom sjukvården och användandet av inhyrd personal, både läkare och sjuksköterskor, är inget nytt fenomen. Det ovanliga i det här fallet är att KS på grund av ekonomiska skäl i princip har ett stopp för hyrpersonal. Historiskt har man aldrig behövt tillgripa en sådan här nödåtgärd för just akutmottagningen, som ska kunna ta emot de allra svårast sjuka eller skadade patienterna dygnet runt.

I både Göteborg och i Skåne har det förekommit, men i Stockholm är det unikt.

Sedan flera år har problemen hopat sig på KS-akuten som tar emot betydligt fler patienter än den är dimensionerad för. Patienttrycket har varit stort och personalläget har blivit alltmer ansträngt. Framför allt bland sjuksköterskorna, men nu även bland läkarna.

Annons
X

Akuten på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Foto: Tomas Oneborg

– Arbetsmiljön har varit dålig under lång tid, men i stället för satsningar har sjukhusledningen slagit till med fler besparingar i en redan skör verksamhet. I stället för att lyssna har man kört över personalen och dåliga beslut kostar ofta pengar. Dessutom har man förlorat personal som slutat, säger Mikael Nilsson till SvD.

Den stora personalbristen på Karolinska både i Solna och Huddinge leder också till många stängda vårdplatser. Det ska normalt finnas omkring 1 350 vårdplatser på de båda sjukhusen men under hösten har det bara varit drygt 1 050. Det innebär att man haft drygt 100 fler stängda vårdplatser i höst jämfört med motsvarande tid för ett år sedan.

Fler och fler patienter tvingas också övernatta på akuten på grund av stängda vårdplatser. Det finns helt enkelt inga sängar till dem på vårdavdelningarna. Till för några år sedan var det en unik händelse, nu inträffar det varje natt.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Läkare Mikael Nilsson och sjuksköterskan Madeleine på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Foto: Tomas Oneborg

  Normalt är kompetensen mycket hög under nätterna på KS-akuten med två specialister och 3–4 underläkare i tjänst. Men nu finns det flera luckor och därför har KS bett bemanningsföretagen Proffice och Doc Partner söka efter specialister som kan hoppa in som akutläkare under nätter och helger fram till början av maj.

  Mikael Nilsson som sitter i styrelsen för läkarföreningen på Karolinska tror att våren kan bli riktigt besvärlig på akuten. Han uppskattar att akutkliniken behöver ytterligare 18 specialister under våren för att arbetsmiljön ska bli acceptabel.

  – I ett framtida NKS som öppnar snart behöver man nog rekrytera 30 specialister. Det kommer att kosta pengar att vända på dagens situation, akutläkarna är hårt pressade och går det för långt finns alltid risken att de slutar.

  Kortsiktigt är det förstås bra att sjukhuset försöker klara bemanningen med hyrläkare, menar han, men påpekar att man också ska vara medveten om problemen som skapas.

  – Handläggningen av patienterna riskerar att försämras, här kan svårt akut sjuka försämras snabbt och ibland kommer patienterna in utan att ha någon diagnos men där vitala funktioner sviktar. Det är inte så lätt att hoppa in som hyrläkare och ta till sig av alla rutiner som finns just på den här akutmottagningen. Det här är en komplicerad akut med exempelvis många svårt sjuka cancerpatienter.

  Anna Jansson är överläkare och verksamhetschef för vuxenakuten på Karolinska. Hon menar att det på sin höjd behövs 3–4 läkare och känner ingen speciell oro för att vårdkvaliteten ska bli sämre. Minst en specialist kommer alltid att finnas på natten.

  – Det är ju specialister med erfarenhet från akutmottagningar vi söker och tack vare stafettläkarna klarar vi situationen under våren. Vi har många läkare som är föräldralediga, under vidareutbildning och en del som slipper nattarbete eftersom de är över 55 år. Vi har fått dispens för att ta in stafettläkare och vi vet också att akutverksamheten kommer att få ekonomiska tillägg under året, säger hon.

  Ulf Berggren, överläkare i akutsjukvård och som jobbat 13 år på KS-akuten. Foto: Tomas Oneborg

  Ulf Berggren, överläkare i akutsjukvård som jobbat 13 år på KS-akuten, blir förvånad över uppgiften att alla sparbeting tagits bort. De låg ursprungligen på 40 miljoner, sedan blev det 20 miljoner, men att de nu skulle slopas helt var en nyhet.

  – Hoppas bara att det stämmer. Under väldigt lång tid har annars akutmottagningar i Sverige varit kraftigt underfinansierade, det har historiskt inte varit några egna kliniker och ingen egen specialitet. Vi har akuta problem som nu blir tillfälligt lösta, men de långsiktiga lösningarna har vi inte sett ännu, säger han.

  Madeleine Arpell är sjuksköterska på KS-akuten och hon vittnar om att det saknas minst 5-6 sjuksköterskor just nu och att bara 6 av 110 är specialistutbildade akutsjuksköterskor.

  – Många patienter skickas hem för tidigt och vi får fler och fler som övernattar på akuten trots att vi inte har resurser för det. Det är tack vare att många ställer upp och jobbar extra som den här akuten fungerar, säger hon.

  Annons

  Läkarna Mikael Nilsson och Ulf Berggren på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 4

  Akuten på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 4

  Läkare Mikael Nilsson och sjuksköterskan Madeleine på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 4

  Ulf Berggren, överläkare i akutsjukvård och som jobbat 13 år på KS-akuten.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X