Annons

”Hyreshusen kan också serietillverkas”

Ett hyreshus i Stockholm.
Ett hyreshus i Stockholm. Foto: Sofia Nahringbauer/Aftonbladet/TT

De flesta villor som byggs är standardiserade. Så varför skulle inte denna modell kunna tillämpas i större utsträckning också för flerfamiljshus? Det är fullt möjligt, skriver Thomas Perslund, vd för fastighetstillverkaren Lehto Sverige AB.

Under strecket
Publicerad

Thomas Perslund.

Foto: Pressbild

Att det är för dyrt att bygga nya hyresbostäder i Sverige har blivit en etablerad sanning som bidragit till att det investerats alltför lite i denna boendeform till förmån för bostadsrätter. Påståendet är delvis korrekt, Sverige har internationellt sett höga byggkostnader för traditionellt byggande av nya bostäder samtidigt som vi har ett omfattande regelverk vad gäller bostadsstandarder. Men bilden är mer komplex än så.

I regeringsförklaringen lovade statsministern att regeringen ska dra sitt strå till stacken kommande år med investeringsbidrag och förenklade regler för att öka byggandet av hyresrätter. Åtgärderna kan säkert bidra till att öka investeringsviljan i nyproduktion, men jag menar att nyckeln till ett ökat byggande av hyresrätter finns hos kommunerna som behöver förändra utformningen av detaljplanerna för byggnation av flerbostadshus. Och för det krävs varken bidrag eller regleringar, bara nytänkande.

Annons
Annons
Annons