Annons
X
Annons
X

Hyresgästföreningen: ”Boverket har politiserats”

Boverkets nya rapport om marknadshyror sågas av Hyresgästföreningen. Dess ordförande Barbro Engman menar att Boverket har politiserats. ”Ingen hade bett dem göra den här rapporten”, säger hon.

Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman.
Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman. Foto: TT

Boverkets dagsaktuella
rapport om att marknadshyror skulle frigöra 40 000 lägenheter och på så vis drastiskt minska bostadsbristen i Sverige, faller inte i god jord hos Hyresgästföreningen. Enligt förbundsordförande Barbro Engman bygger Boverkets rapport på en matematisk-teoretisk modell som skulle leda till ”stora folkomflyttningar i Sverige”.

– Varför ägnar sig verket åt något som aldrig kommer att genomföras och som ingen har efterfrågat? Ingen politiker är för marknadshyror och Boverket har inte haft regeringens utredningsuppdrag för sin rapport, säger Barbro Engman som är djupt kritisk till vad hon ser som politisk debatt från en myndighet.

Hon framhåller dagens bruksvärdessystem som välfungerande och robust eftersom det kunnat användas i flera decennier.

Annons
X

– Vill man maximera bostadsutbudet så borde även villaägare som bor stort omfattas i en sådan här studie. Men konsekvenserna är stora folkomflyttningar om den praktiserades.

Hyresgästföreningens förbundsordförande beklagar att debatten inte i stället fokuseras på hur byggbolag kan bygga nytt. Enligt henne vore de avgörande åtgärderna att verka för:

• lägre priser på byggmaterial

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  • lägre priser på kommunal mark

  • lägre skatter på hyreslägenheter/fastigheter

  • exploateringsavtal som inte belastas av kommunala behov som dagis och parker

  Enligt Hyresgästföreningen bor sex av tio svenskar numer på orter med bostadsbrist, men man menar att marknadshyror inte är rätt lösning på problemet. Dels därför att Sverige till skillnad från de flesta länder saknar ”social housing system”, alltså särskilda bostäder för fattiga, och därför inte kan överge bruksvärdessystemet utan sociala konsekvenser.

  Dels menar man att hyrorna i nybyggda hyreshus redan kan sättas mycket högt, praktiskt taget på marknadsnivå.

  – Att ingen regering har avskaffat bruksvärdessystemet beror på att det fungerar. Det gynnar både företagen och de boende, säger Barbro Engman som menar att marknadshyror främst skulle leda till en stor förmögenhetsöverföring till dem som äger redan befintliga hyreshus.

  Hon hävdar också att bostadsbristen i Sverige delvis beror på att det helt saknas subventioner för bostadsbyggande, något som enligt Engman finns i till exempel Finland och många andra länder.

  Annons
  Annons
  X

  Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman.

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X