Annons
X
Annons
X

Hyresgästerna ska inte betala banklånen

Redan i dag tvingas de som inte har egen bostad acceptera orimliga villkor på andrahandsmarknaden. Med regeringens förslag i vårpropositionen ska andrahandshyresgästerna dessutom finansiera lånekostnader för bostadsrätter där de helt saknar inflytande över boendet, skriver Ann Margarethe Livh (V) och Ann Mari Engel, ledamot koncernstyrelsen Stockholms stadshus Ab.

BRÄNNPUNKT | BOSTADSBRISTEN

Välbärgade personer kommer att investera i en eller flera bostadsrätter som de sedan kan hyra ut med god förtjänst.
Ann Margarethe Livh och Ann Mari Engel

Varför kommer regeringen med förslag efter förslag som försämrar istället för förbättrar bostadssituationen i Stockholm? Varför använder man sig inte på kommunal nivå i Stockholm av de möjligheter som finns att, med eller utan statligt stöd, bygga hyreslägenheter som de nära 400 000 som köar i Stockholms bostadsförmedling efterfrågar?

Det är möjligt att bygga de bostäder som Stockholmarna vill ha. Trots alla utförsäljningar av den gemensamt ägda allmännyttan äger Stockholms stad fortfarande mark, kommunen har planmonopol och de kommunala bolagen har mycket god ekonomi.

Annons
X

Men istället för att bygga bostäder vill den borgerliga regeringen förenkla uthyrningen av bostadsrätter i andra hand och göra det mer ekonomiskt lönsamt. Enligt regeringens förslag ska andrahandshyresgästen också betala ägarens räntekostnader. Förslaget kommer inte på något sätt att förbättra situationen för de som i dag saknar en bostad. Däremot kommer det att gynna de grupper som den borgerliga alliansen värnar om. Välbärgade personer kommer att investera i en eller flera bostadsrätter som de sedan kan hyra ut med god förtjänst.

När den borgerliga alliansen har försökt övertala hyresgästerna att ombilda sina kommunala hyresrätter till bostadsrätter har argumenten varit att engagemanget för boendet skulle bli så mycket större om man äger sin lägenhet och därmed skulle trivsel och omtanke om boendemiljön öka.

Det vore intressant att höra hur denna idyll ska kunna förverkligas när boendet i ännu högre grad blir ett spekulationsobjekt. Hur stort blir engagemanget när allt
fler inte bor i sina bostadsrätter utan använder dem som inkomstkälla och investeringsobjekt?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Redan i dag tvingas de som inte har en egen bostad att acceptera orimliga villkor på andrahandsmarknaden. Nu anser alliansen att de dessutom genom sina hyror ska finansiera lånekostnader för en bostadsrätt där de saknar varje uns av inflytande över boendet.

  Det ska också bli fritt fram att ta ut ockerhyror för hyreslägenheter, eftersom regeringen tänker avskaffa möjligheten att retroaktivt pröva hyran i hyresnämnden – något som hittills hjälpt en del hyresgäster att få rätt mot orimligt höga andrahandshyror.

  En stad med många attraktiva hyreslägenheter med överkomliga hyror ger människor stor frihet. Det är lättare att byta lägenhet utan att man behöver oroa sig för lån och räntor.

  Om antalet billiga, attraktiva hyresrätter ökar i Stockholm kommer många att välja det alternativet och då sjunker givetvis priserna på bostadsrätter. Och alliansen väljer att låta tusentals människor ha en katastrofal bostadssituation framför att deras väjare ska se värdet på sina bostäder sjunka.

  Istället för riktiga anställningar har den borgerliga alliansen satsat på bemanningsföretag, utan anställningstrygghet och med låga löner. I stället för en riktig bostad satsar de nu på andrahandslägenheter, utan besittningsskydd och utan reglerad hyra. Man tar ytterligare ett steg på vägen mot ett Stockholm där en liten grupp höginkomsttagare kan berika sig ännu mer och en stor grupp vanliga löntagare varken kan räkna med jobb eller bostad.

  ANN MARGARETHE LIVH

  oppositionsledare Vänsterpartiet i Stockholm och vice ordf Familjebostäder

  ANN MARI ENGEL

  ledamot koncernstyrelsen Stockholms stadshus Ab

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X