Annons
X
Annons
X

Hyresgästerna blir dubbelbeskattade

För 2011 och 2012 tog den borgerliga majoriteten ut 4,7 miljarder från Stockholms allmännyttiga bolag och stoppade in i kommunkassan. Hyresgästerna blir på så sätt dubbelbeskattade eftersom skattesänkningarna pengarna ska kompensera för främst går till välbeställda som äger sina bostäder, skriver Ann-Margarethe Livh (V) och Sebastian Wiklund (V).

BRÄNNPUNKT | HYRESFÖRHANDLINGARNA

Vi har bara blivit så vana att hyran ska höjas varje år att vi aldrig frågar oss varför.
Ann-Margarethe Livh och Sebastian Wiklund

I årets hyresförhandlingar kommer Vänsterpartiet kräva att Stockholm avstår från att höja hyran i de allmännyttiga bolagen. Låter det omöjligt? Vi börjar från andra änden, varför ska hyran egentligen höjas? De allmännyttiga bolagens funktion är att ”trygga bostadsförsörjningen”, de ska alltså ge ett tillgängligt och gott boende till medborgarna. Det innebär förstås att hålla fastigheterna i gott skick, renovera och investera i kvalitetshöjning för de boende. Om bolagen går med överskott ska även de vinsterna användas till att trygga bostadsförsörjningen, men i dag fungerar det inte så.

För 2011 och 2012 tog den borgerliga majoriteten ut 4,7 miljarder från Stockholms allmännyttiga bolag och stoppade in i kommunkassan. De pengarna används sedan till sånt som skatterna annars ska finansiera: vägbyggen, parker, fritidsgårdar etc. Men nu används i stället hyresgästernas inbetalda hyror till stadens avgifter, och orsaken är förstås att när skatten sänks måste man ta in pengar från annat håll.

Annons
X

Hyresgästerna blir dubbelbeskattade medan skattesänkningarna främst går till välbeställda som äger sina bostäder. Hyreshöjningarna är bara en liten del av detta. Om vi skulle avstått från hyreshöjning förra året så skulle det inneburit minskade intäkter på 100 miljoner. Det vill säga 2 procent av vinstuttagen för de senaste året. Det kan låta radikalt med hyresstopp men sanningen att säga är att med ekonomiska mått är detta ett blygsamt förslag. Vi har bara blivit så vana att hyran ska höjas varje år att vi aldrig frågar oss varför.

Det här förslaget utmanar den rådande ordningen att hyran ska bestämmas av bolagens vinstnivåer snarare än bostadens kvalitet. Har kvaliteten inte förändrats ska hyran inte höjas. Att bryta med den ordningen är av godo för alla stockholmare som i dag ser sina boendekostnader skena iväg.

Vänsterpartiet vill påverka boendekostnaderna genom att börja använda allmännyttan som pådrivande aktör som går i täten för att påverka Stockholmarnas hyror. På så sätt kan vi pressa ned hyrorna på bra boende och samtidigt påverka byggbolag och hyresvärdar att minska vinsterna eller bygga hyresrätter med rimlig hyra.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I dag byggs det på tok för få hyresrätter och ofta är det till hyror som är allt för höga. Staden måste bestämma sig för att bygga hyresrätter till priser så att vanligt folk har råd att bo i Stockholm och det ska gälla över hela staden. Sabo (Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag) och Vänsterpartiet har i separata utredningar båda kunnat visa att det är möjligt att bygga en trea på 77 kvadratmeter med en hyra på 7 700 kronor. På samma sätt har byggbolaget NCC och Vänsterpartiet på varsitt håll visat att det går att renovera till kostnader som är mindre än hälften av de som i dag används för att renovera i Stockholms stad.

  Det går att bygga billiga tillgängliga hyresrätter i Stockholm. Det går att renovera utan att de boende tvingas flytta. Det går att hålla nere hyrorna i allmännyttan. Vänsterpartiet har visat det, kommersiella aktörer har visat det – alliansen har inte längre några ursäkter. Om de inte vill lösa Stockholms bostadssituation bör de ge plats åt någon som kan och vill.

  ANN-MARGARETHE LIVH (V)

  oppositionsledare Stockholm stad och vice ordförande Familjebostäder

  SEBASTIAN WIKLUND (V)

  ersättare fullmäktige och ersättare stadsbyggnadsnämnden

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X