X
Annons
X

Hyresgästerna blir dubbelbeskattade

För 2011 och 2012 tog den borgerliga majoriteten ut 4,7 miljarder från Stockholms allmännyttiga bolag och stoppade in i kommunkassan. Hyresgästerna blir på så sätt dubbelbeskattade eftersom skattesänkningarna pengarna ska kompensera för främst går till välbeställda som äger sina bostäder, skriver Ann-Margarethe Livh (V) och Sebastian Wiklund (V).

I årets hyresförhandlingar kommer Vänsterpartiet kräva att Stockholm avstår från att höja hyran i de allmännyttiga bolagen. Låter det omöjligt? Vi börjar från andra änden, varför ska hyran egentligen höjas? De allmännyttiga bolagens funktion är att ”trygga bostadsförsörjningen”, de ska alltså ge ett tillgängligt och gott boende till medborgarna. Det innebär förstås att hålla fastigheterna i gott skick, renovera och investera i kvalitetshöjning för de boende. Om bolagen går med överskott ska även de vinsterna användas till att trygga bostadsförsörjningen, men i dag fungerar det inte så.

För 2011 och 2012 tog den borgerliga majoriteten ut 4,7 miljarder från Stockholms allmännyttiga bolag och stoppade in i kommunkassan. De pengarna används sedan till sånt som skatterna annars ska finansiera: vägbyggen, parker, fritidsgårdar etc. Men nu används i stället hyresgästernas inbetalda hyror till stadens avgifter, och orsaken är förstås att när skatten sänks måste man ta in pengar från annat håll.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X