Annons
X
Annons
X

Hyresgäst vräkt utan bevis

Svea hovrätt har slagit fast att en mor med två barn ska vräkas och att den nybildade bostadsrättsföreningen därmed kan sälja familjens lägenhet till marknadspris. Detta trots att det inte finns några bevis för anklagelserna om att lägenheten olovligen hyrts ut i andra hand.

[object Object]
”Jag är helt förkrossad” säger Irena efter hovrättens besked att hon och hennes barn måste lämna lägenheten i centrala Stockholm. Foto: TOMAS ONEBORG

Stockholmshem sålde fastigheten i centrala Stockholm till en bostadsrättsförening. Samtidigt hjälpte man föreningen att få en hyresgäst vräkt. Hyresnämnden hade bestämt att hon skulle få behålla sin lägenhet, men i hovrätten dök två nya vittnen upp – två medlemmar i den bostadsrättsförening som nu kan sälja hennes lägenhet till marknadspris.

Irena är fortfarande i chock efter beskedet från Svea hovrätt. Den 1 juni måste hon lämna sin lägenhet på nionde våningen i centrala Stockholm. Hovrätten anser att två av Irenas grannar är trovärdiga när de påstår att hon, i strid med reglerna, hyrt ut trerummaren i andra hand.

Det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem sade upp Irenas kontrakt till den 31 januari 2008.

Annons
X

– Fastigheten såldes under resans gång och i sådana fall erbjuder vi oss att slutföra processen. Vår uppfattning är att hon hyrt ut rum i sin lägenhet på ett kommersiellt sätt och att hon inte själv bott i den, säger Stockholmshems jurist Thomas Mundebo.

Irena förnekar inte att hon haft inneboende, vilket är tillåtet, men bedyrar att hon själv disponerat det största rummet. Att det förhöll sig på det sättet intygas också av två av hennes inneboende som vittnade i Hyresnämnden.

I hovrätten stödjer sig Stockholmshem på två grannar till Irena. Enligt dem har hon hyrt ut lägenheten till två barnfamiljer, varav den sista flyttade någon gång 2004/2005. Då kan Irena omöjligen ha bott i lägenheten själv, menar de. Ingen kan bevisa att dessa familjer verkligen existerar, men hovrätten ansåg att grannarnas vittnesmål räckte och ändrade Hyresnämndens beslut.

Hyresgästföreningens ombudsman P O Brogren menar att straffet inte står i proportion till det påstådda brottet.

– Och hur det än förhåller sig ska ingen kunna kastas ut på gatan med så svag bevisning som i detta fall. Så får det inte gå till i en rättsstat, säger han.

Föreningen kan nu sälja Irenas lägenhet till marknadspris – får även Stockholmshem mer betalt för fastigheten i och med att lägenheten blir tom?

– Det vet jag inte, men det låter väl rimligt att det är så, säger Thomas Mundebo.

När Irena träffar SvD i lägenheten har hon endast tillfälligt lämnat sjukhuset där hon hamnade i början av mars efter hovrättens besked.

– Jag är helt förkrossad. Jag har två barn som nu bor hos mig varannan vecka. Nu har vi ingenstans att ta vägen. Jag kan inte förstå hur detta kan ske.

Fotnot: Irena har bett SvD att endast använda hennes förnamn.

Läs mer om reglerna på Hyresnämndens hemsida hyresnamnden.se
Annons
Annons
X

”Jag är helt förkrossad” säger Irena efter hovrättens besked att hon och hennes barn måste lämna lägenheten i centrala Stockholm.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X