Hyra hus och samåka – så funkar tjänsterna

Istället för att äga en bil hyr vi andras. Och vi skippar hotellet för att bo i någon annans hus eller lägenhet. Det är många gånger bra för miljön, men hur funkar det och är det egentligen billigare? SvD:s medarbetare i Silicon Valley bestämde sig för att testa några tjänster under en vecka i den delade ekonomin.

Under strecket
Publicerad
Tjänsterna Sidecar och Lyft bygger på att privatpersoner kör varandra i sina bilar.

Tjänsterna Sidecar och Lyft bygger på att privatpersoner kör varandra i sina bilar.

Annons

De senaste åren har trender som ”sharing economy”, den delade ekonomin på svenska, och ”collaborative consumption”, gemensam konsumtion, växt fram. Färre unga köper bilar och använder bilpooler istället. Vi hyr varandras hem, cyklar, gräsklippare och köper tjänster av varandra. Den delade ekonomin bygger på att vi måste lita på varandra. Tekniken kan minska transaktionskostnader, och internet och gps har gjort det mycket lättare dela med sig av sina ägodelar.

Att hyra en lägenhet kan kräva lite framförhållning, därför går jag in på Airbnb veckan innan jag ska iväg och bestämmer mig för att åka till Half Moon Bay – ett litet samhälle cirka 50 minuter från San Francisco. Nästa vecka kommer jag att vara en av 40 000 personer som hyr ett rum, lägenhet eller hus varje natt via Airbnb.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons