Hyr, köp eller flytta – alla vägar till stugan

Köp ett torp av Fortifikationsverket, hyr en grosshandlarvilla tillsammans med kompisarna eller bygg ditt eget sommarhus. Vägen till sommarparadiset kan gå via auktion, dörrknackning eller stugförmedling.

Under strecket
Publicerad
Annons

På sommaren vill vi bo nära naturen. Vi vill höra ljudet av vågor och vind, och känna gräs under fötterna så snart vi kliver över tröskeln.
Drömmen om sommarboendet kan förverkligas på många olika sätt.

KÖPA
Tänk på att det kostar att äga och underhålla ett fritidshus. Fritidshuset är ytterligare ett hushåll som ska skötas, och allt från trädgårdsredskap till fastighetsskatt och kommunala avgifter ska vara med i kalkylen.
Om huset ligger på en ö utan fast förbindelse så innebär detta ofta extra kostnader, bland annat för frakt av virke och möbler.
Det går att hitta sitt drömställe på många olika sätt. Vissa bestämmer sig för en plats, och väljer sedan att knacka dörr för att undersöka om det finns någon som kan vara intresserad av att sälja.
Andra handlar på exekutiv auktion. På kronofogdemyndighetens hemsida, www.
rsv.se/kronofogden, kan man söka fastigheter som är till salu.
Ett annat alternativ är att handla fritidshus av Fortifikationsverket. Försvaret har många torp och fastigheter i sin ägo, som tidigare hyrts ut, men som enligt ett regeringsbeslut ska säljas av. Fritidshusen ligger ofta i Stockholms södra skärgård. Det handlar ofta om mycket enkla hus, men nära vattnet.
– Husen är inte i toppskick, men lägena är fina, säger Per Berglund som ansvarar för försäljningen på Fortifikationsverket.
På verkets hemsida, www.fortv.se, kan man se vilka hus som bjuds ut. Just nu finns två röda timmerbyggnader på Björnholmen, strax norr om Muskö, till salu. Det ena huset visas i morgon, det andra visas nästa lördag. Under de närmaste månaderna kommer ytterligare ett hus på Björnholmen, och några fastigheter på Muskö, att auktioneras ut.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons