Annons

Hypotesen: Viss depression kan ha koppling till kost

Vi behöver mer forskning kring matens betydelse för inflammation och psykiska åkommor. Det menar Mats Humble vid Örebro universitet som nu planerar en större studie i ämnet. Inom kort väntas också resultatet från den stora Mood food-studien.

Under strecket
Publicerad

Enligt en metaanalys som publicerades i tidskriften Molecular Psychiatry 2018 kan skräpmat sannolikt öka risken att drabbas av depression.

Foto: Henrik Holmberg/TT Bild 1 av 3

Susanne Bejerot.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 2 av 3

Mats Humble

Foto: Elin Abelson/Universitetssjukhuset Örebro Bild 3 av 3

Enligt en metaanalys som publicerades i tidskriften Molecular Psychiatry 2018 kan skräpmat sannolikt öka risken att drabbas av depression.

Foto: Henrik Holmberg/TT Bild 1 av 1
 Enligt en metaanalys som publicerades i tidskriften Molecular Psychiatry 2018 kan skräpmat sannolikt öka risken att drabbas av depression.
Enligt en metaanalys som publicerades i tidskriften Molecular Psychiatry 2018 kan skräpmat sannolikt öka risken att drabbas av depression. Foto: Henrik Holmberg/TT

Mats Humble är psykiatiker, medicine doktor och läkare. Hans forskargrupp, ledd av professor Susanne Bejerot, har preliminärt kunnat se stora skillnader i cytokinnivåer – de proteiner som signalerar till hjärnan om det finns en inflammation någonstans i kroppen – hos svårt sjuka psykiatriska patienter och helt friska. Detta oavsett om personerna hade någon fysisk åkomma eller kroppslig förklaring till de förhöjda nivåer av cytokinerna.

Annons
Annons
Annons