Hypokondri inget att skratta åt

Nu har sjukvårdens nomader vandrat färdigt. Det är dags att ge hypokondrikerna en fristad. Det anser psykiatrikern och neurologen Anders Lundin som vill att det ska startas specialmottagningar för denna hårt eftersatta grupp.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det vilar ett löjets skimmer över hypokondrikerna. De ”inbillat” sjuka som valsar runt i vården med än den ena tragiska åkomman än den andra. Få grupper har blivit så förlöjligade och negligerade i vården som just hypokondrikerna. Otaliga är också de teaterpjäser och filmer där den inbillat sjuke gjorts till driftkucku och skrattats åt.
Ändå är hypokondri ett mycket ångestladdat tillstånd, förknippat med svårt lidande för den drabbade.
Ett par procent av befolkningen uppskattas lida av detta ”tolkningsfel”. Av de som söker vård på öppna neurologiska mottagningar har upp till 30 procent symtom som inte kan förklaras av medicinsk eller neurologisk sjukdom. Hur många av dessa som är hypokondriker är oklart.
En anhörigs sjukdom eller en artikel i en tidning kan trigga igång symtomen. Den typiska patienten är en man eller kvinna med överstarkt behov av kontroll, ofta finns också en överängslig mamma eller pappa med i bilden.

Hårdast drabbade är ironiskt nog läkarna själva.
Anders Lundin berättar om
läkarkollegan som länge var övertygad om att han hade den svåra neurologiska sjukdomen ALS amyotrofisk lateralskleros. Sedan några månader tillbaka lider han av ryckningar i vänster ögonlock kombinerat med domningar i vänsterarmen. Senaste månaden har också en tryck och spänningskänsla i vänster ansikts- och huvudhalva tillkommit. Läkaren kräver omedelbar specialisthjälp och drar sig inte för att anlita neurologklinikens bakjour för att få sina farhågor bekräftade.
Trots att han rent förnuftsmässigt varit säker på att det inte rör sig om ALS, accelererar ångesten. Och det är inte första gången. De senaste åren har han så gott som varje vår haft uppblossade oro för olika sjukdomar och genomgått mängder av medicinska utredningar.
Att läkarkollegerna varje gång kunnat lämna lugnande besked hjälper bara kortsiktigt.
Rädsla för hiv är en annan trigger eller ”bubblare” som Anders Lundin kallar det, en sjukdom på väg uppåt i hypokondrikernas tio i topp lista. Här finns oftast inga kroppsliga symtom. Rädslan
triggas igång av att man haft oskyddad sex med en främling.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons