Våra tungor smakar våldHypnotisk debutroman där ömhet möter våld

”Våra tungor smakar våld” är författaren och transaktivisten Saga Beckers (född 1988) debutroman som i mycket speglar en självupplevd verklighet.
”Våra tungor smakar våld” är författaren och transaktivisten Saga Beckers (född 1988) debutroman som i mycket speglar en självupplevd verklighet. Foto: Pontus Lundahl/TT

”Becker är brutalare och råare än de flesta andra”. Det skriver Therese Eriksson om en stark berättelse som skildrar våld mot transpersoner, såväl fysiskt som verbalt och ljudlöst – men också äkta, romantisk intimitet.

Under strecket
Publicerad
Saga Becker belönades med Guldbaggen 2015 för sin roll i filmen ”Nånting måste gå sönder”.

Saga Becker belönades med Guldbaggen 2015 för sin roll i filmen ”Nånting måste gå sönder”.

Annons

Saga river sönder alla sina foton, ett efter ett. Vill utplåna minnena: ”Jag tänker på när jag slutade vara han och blev hon. Jag blev han utan framtid. Jag blev hon utan förflutet. Det kändes som att överleva.” Berättarjaget i Saga Beckers debutroman ”Våra tungor smakar våld” rör sig i gränstrakter; mellan sitt förflutna jag – pojken hon ömmar så för – och den kvinna som är i ständigt pågående tillblivelse. Hon lever en tillvaro i ständigt hot om våld och söker sig därför också till våldet; dess språk och logik det enda som står henne till buds. Så möter hon Vincent.

Pendlingen mellan våld och ömhet är romanens centrala rörelse, dess märg. Om relationen med Vincent säger Saga: ”Jag älskar våra lekar och vad de gör med mig. (…) Tårarna rinner ner för mitt ansikte och han grymtar. Han skjuter ner sitt våld i min hals. (…) Våldet läker mig inifrån. Han hjälper mig att ta tillbaka min kropp.” Vincent går inte efteråt, som de anonyma männen som skamlöst utnyttjar Sagas kropp gör, han stannar kvar. Våldet sprunget ur en ömsesidig ömhet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons