Recension

KatynHyllning till Stalins offer

Mellan 15 000 och 20 000 polska officerare avrättades av Sovjetunionen vid andra världskrigets start. I Andrzej Wajdas film får vi följa dem från fånglägret till deras död.
Mellan 15 000 och 20 000 polska officerare avrättades av Sovjetunionen vid andra världskrigets start. I Andrzej Wajdas film får vi följa dem från fånglägret till deras död. Foto: Atlantic Film

I alla filmer som just nu görs om andra världskriget skildras alltför sällan Sovjetunionens illdåd. Mästerregissören Andrzej Wajda räds inte att ta upp Polens stora trauma.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den europeiska filmen har inte så många stora samveten kvar, regissörer som vågar ta sig an sina länders stora och kontroversiella frågor. Andrzej Wajda i Polen är en av de sista tillsammans med István Zabó i Ungern. Gång på gång återkommer Wajda till sådant som alla helst vill glömma ”för att kunna gå vidare” som det heter, men som istället förblir oläkta sår. I Marmormannen gjorde han upp med det falska kommunistiska övermänniskoidealet. I Heliga veckan synade han den polska antisemitismen i sömmarna. Vid fyllda 82 år tar han sig an ett av Polens svåraste trauman, den nedtystade sovjetiska massakern på mellan 15 000 och 20 000 polska officerare i Katynskogen i andra världskrigets början.

Wajdas film börjar med en människoström som flyr hals överhuvud över en bro för att mötas av en lika stor ström flyende från andra sidan. På ena sidan anfaller tyskarna, på den andra sidan anfaller ryssarna. Människor klämda mellan två sköldar blev resultatet av den skamliga Molotov-Ribbentrop-pakten, överenskommelsen mellan Stalin-Rysslands och Nazi-Tysklands utrikesministrar den 23 augusti 1939 som tillät de båda stormakterna att dela Polen. Den 1 september invaderade Tyskland Polen. Två veckor senare anfölls Polen av Sovjetunionen. Polackerna som var helt oförberedda på ett anfall hade ingen chans utan tvingades ge upp. Tyskarna tog hand om de polska soldaterna, ryssarna om officerarna, som det sägs i filmen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons