Annons

Mari Janson:Hyllat bubbel och krogar med magnifika vyer

Ibland är utsikten klart bättre än maten. Eller ja, det är väl precis det som definierar en ”turistfälla” – både gästerna och krögarna vet att man kommer för vyn och inte för menyn. Ofta är det också helt okej eftersom premisserna är givna från början och förväntningarna låga. Men, det finns förstås restauranger där både maten och utsikten är guld värd och åtta sådana tipsar vi om i länken längre ner i mejlet. Så skönt att slippa välja.

I morse blev jag väckt 04.20 av en gnyende hundvalp som ville ut till koltrastarna. Det är något förtrollande över tidiga försommarmorgnar när Stockholm fortfarande sover, men jag är redan sugen på lunch (en sallad nicoise, s’il vous plaît, och gärna med bubbel!) och SvD:s näringsfysiolog förklarar varför: sömnbrist gör en inte bara trött utan hungrig också.

Mari Janson
Annons

Ny hyllad blanc de blancs

Cuvée Celeste Blanc de Blancs Brut

Rekommendationerna haglar över Cuvée Celeste Blanc de Blancs Brut. ”FYND” skriver Robert Montgomery på Vinbörsen, Boxtoppen delar ut 4,5 av 5 poäng och mousserande.se skriver ”mycket bra crémant” och ger vinet 8/10. Det är inte förvånande att många charmas av detta friska mousserande vin från Loiredalen. Cuvée Celeste Brut är en elegant blanc de blancs, gjord på de för trakten typiska gröna druvorna chenin blanc och chardonnay och lagrat i 12 månader i grottor från 1800-talet. Vinet tillverkas enligt den traditionella metoden vilket innebär att andra jäsningen sker i flaska, precis som i Champagne.

Vinet har pigga bubblor och en smak av rostat bröd, tropisk frukt och mineral. Fungerar lika bra som aperitif som till färska skaldjur och rätter på kyckling eller fisk. Prova det gärna till tonfisksalladen nedan.

Pris: 99 kr

Artnr: 50534 Flaska: 750 ml Alkoholhalt: 12 %

Crémant de Loire Blanc de Blancs Brut Cuvée Celeste | SystembolagetExtern länk
Foto: Tatiana Bralnina/Alamy

Sallad nicoise

4 portioner

200 gram tonfisk, i olja
1 huvud romansallad alt 1 påse blandad bladsallad
2 salladslökar
1 röd paprika
20 svarta oliver
300 gram haricots verts
1 ask cocktailtomater
4–6 st potatisar, kokta
12 sardellfiléer
4 ägg
1 citron

Dressing
1 tsk dijonsenap
2 krm salt
1 msk tonfiskspad
2 msk rödvinsvinäger
5 msk olivolja
1 st vitlöksklyfta, pressad

• Skala och koka potatisen. Låt kallna.
• Lägg haricots verts i kokande vatten 2–3 minuter. Skölj dem sedan i iskallt vatten.
• Skala och skiva lök, tomat och paprika. Dela tonfisk i mindre bitar. Spar lite olja från tonfisken.
• Blanda ihop dressingen.
• Lägg upp salladsblad på ett stort fat och lägg på tonfisk, potatis, sardeller, haricots verts, oliver, lök, tomater, paprika och ägg.
• Ringla över dressingen. Servera med citron om du vill.

Foto: Tatiana Bralnina/Alamy

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons