Annons

Hyllade bagaren: Bara två saker får folk att köa

Svenske Emil Glaser är en av de kockar som lämnat restaurangvärlden för att starta bageri i Köpenhamn.
Svenske Emil Glaser är en av de kockar som lämnat restaurangvärlden för att starta bageri i Köpenhamn. Foto: Miriam Preis

Bagaren är den nya kockstjärnan. Köpenhamns gastrokultur har lett till bagerier lika avancerade som finkrogar. SvD Resor ställde sig i brödkön.

Under strecket
Publicerad

Richard Hart flyttade från Kalifornien till Köpehamn för att starta sitt eget bageri.

Foto: Miriam Preis

Emil Glaser startade bageriet Juno.

Foto: Miriam Preis

En läckert smörig och frasig mandelskapelse på bageriet Junos vis.

Foto: Miriam Preis

Kardemumma­bullarna som får folk att köa till Juno.

Foto: Miriam Preis

På intima Apollo bar kan man äta både croissanter och danskt rågbröd.

Foto: Miriam Preis

Köpenhamn passar för en weekendresa året runt.

Foto: Miriam Preis

Med tanke på de senaste årens restaurangrevolution, som gett kockar en närmast rockstjärnelik status, är det intressant att Köpenhamns bästa bagerier numera drivs av just före detta kockar. Som gått från stressiga kvällsskift till tidiga morgnar, från snabba stektider till jästider så långa att de nästan kan beskrivas som mindfulness.

– Jag visste inte ens vad surdeg var, när jag började jobba som bagare, säger brittiske Richard Hart.

Annons
Annons
Annons