Hela denna artikel är en annons

Internationella köpare vallfärdar till Stockholm

Internationella köpare vallfärdar till Stockholm för att köpa svensk design. Med detta i bakgrunden har Stockholms Auktionsverk tagit fram ”A Private Collection” som en del av auktionen Moderna.

49. Zaha Hadid, "Aqua table", Established & Sons:
49. Zaha Hadid, "Aqua table", Established & Sons: Foto: Stockholms Auktionsverk

– Vi vill med A Private Collection ta efter internationella trender där mer nischade och personliga auktionskataloger resulterat i stort intresse, säger Jonatan Jahn, intendent inom modern design.

Under 19-20 april håller Stockholm Auktionsverk auktionen Moderna där konst, design och konsthantverk från 1900-talet går under klubban. Som en del av Moderna hålls även ”A Private Collection”. Auktionen är ett bra tillfälle att se och eventuellt köpa saker ur en privat samling som sällan visas upp eller säljs i Sverige. För designintresserade eller inredare är det också en möjlighet att få inspiration.

– Vi säljer en samling som är kurerad av Thomas Ekström, som är känd för många inredare och designhandlare genom sitt instagramkonto och firmanamn, Stockholmmodern. Han är stockholmare men med världen som spelplan, Jonatan Jahn, på Stockholms Auktionsverk.

Han fortsätter.

– Thomas Ekström har satt ihop den här samlingen med hjälp av hans kunder i egenskap av inredare och designhandlare. Samlingens genomgående höga kvalitet speglar också vad som idag är efterfrågat inom internationell design och inredningssammanhang. Det personliga och unika präglar samlingen vars objekt är noga utvalda för att skapa en perfekt helhet, säger han.

En av vår tids främsta arkitekter

Ett objekt som är väldigt aktuellt är bordet ”Aqua table” av nyligen avlidna arkitekten Zaha Hadid. Hon var en av vår tids främsta arkitekter och formgivare och bordet som nu säljs på ”A Private Collection” är ett av Hadids mer betydelsefulla verk inom designkontexten. Det gjordes enbart i 39 exemplar för att främja Aids-forskning i världen. Hadid slog igenom brett när hon 1993 ritade en brandstation i Weil am Rhein i Tyskland. Under sin karriär formgav allt från byggnader till skor.

– Inredning är inne, att våga köpa ett objekt på auktion för dyra pengar är inte lika självklart för svensken som för den internationella kunden. Vi hoppas öka intresset för design och likställa det med att köpa konstobjekt. Samlingens föremål har verkligen den kvaliteten, säger Jahn.

Om du vill veta mer och se bilder från A Private Collection kan du bläddra i den digitala katalogen här.

Har har Jonatan Jahn samlat några av de mest spännande objekten i A Private Collection:

49. Zaha Hadid, "Aqua table", Established & Sons:

Ett objekt som är väldigt aktuellt är bordet ”Aqua table” av nyligen avlidna arkitekten Zaha Hadid. Hon var en av vår tids främsta arkitekter och formgivare och bordet som nu säljs på ”A Private Collection” är ett av Hadids mer betydelsefulla verk inom designkontexten. Det gjordes enbart i 39 exemplar för att främja Aids-forskning i världen. Hadid slog igenom brett när hon 1993 ritade en brandstation i Weil am Rhein i Tyskland och formgav efter det en rad mycket inflytelserika byggnader och möbler. Hadid kommer minnas som en av de mest inflytelserika och personliga arkitekter på många år.

3. Ljuskrona, Swedish Grace, Arvid Böhlmarks Lampfabrik, omkring 1925
3. Ljuskrona, Swedish Grace, Arvid Böhlmarks Lampfabrik, omkring 1925

3. Ljuskrona, Swedish Grace, Arvid Böhlmarks Lampfabrik, omkring 1925:

1925 var året då den viktiga världsutställningen i Paris gick av stapeln. Begreppet Swedish Grace fick ny spridning och auktionen ljuskrona sammanfattar just epokens elegans! Ljuskronan är tillverkad på Arvid Böhlmarks Lampfabrik omkring år 1925. Sällan har vi skådat en vackrare ljuskrona! Med perfekta proportioner, utsökt hantverk och delikata materialval talar den för sig själv. Formgivare är okänd men i priskuranter från tiden hänger Gunnar Asplunds armatur sida vid sida med auktionen ljuskrona.

Josef Frank, skåp, Svenskt Tenn, 1939
Josef Frank, skåp, Svenskt Tenn, 1939

12. Josef Frank, skåp, Svenskt Tenn, 1939:

Josef Frank började vid Svenskt Tenn 1934. Auktionen skåp är utfört i slutet av 1930-talet och inköpt 1940. Skåpet är typsikt för Frank men det här exemplaret är klätt i grönt läder vilket är mycket ovanligt. Skåpet köptes av två danska arkitekter som jobbade med Asplund och Lewerentz i Stockholm under 30-talet. Skåpet är mycket ovanligt och historiskt intressant då det visar Franks tidiga år då han fortfarande lät funktionalismen prägla hans formgivning. Skåpet inredning är stramt med stålkonsoller och glashyllor och med det gröna strama lädret skåpar det en helhet som är ovanligt för Frank.

13. Uno Åhren, taburett, Swedish Grace, 1920-tal
13. Uno Åhren, taburett, Swedish Grace, 1920-tal

13. Uno Åhren, taburett, Swedish Grace, 1920-tal:

Uno Åhrén var en av de viktigaste Svenska arkitekterna under svensk modernims guldålder. Hans inflytande går inte att överskatta. Möblerna som han formgav till Göteborgs Jubileumsutställningen 1923 var startskottet för hans och andra arkitekters nya estetiska vision, det vi kom att känna som Swedish Grace. Auktionens taburett är en mycket exklusiv och ovanlig pjäs som möjligen visades i Göteborg 1923.

24. Finn Juhl, "Egyptian chair", stolar, 8 st
24. Finn Juhl, "Egyptian chair", stolar, 8 st

24. Finn Juhl, "Egyptian chair", stolar, 8 st:

Finn Juhl är en av Danmarks mest inlfytelserika arkitekter och möbelformgivare. Ett av hans mest karaktäristiska minnesmärken är just auktionens stolar, "The Egyptian Chair". Modellen visades första gången 1949 och fick sitt namn efter konstruktionen som inspirerades av en antik egyptisk förlaga. Stolarna är utförda av Neils Vodder i högsta snickarmästarkvalitet, signumet för Danmarks designguldålder.

49. Zaha Hadid, "Aqua table", Established & Sons:

Foto: Stockholms Auktionsverk Bild 1 av 5

3. Ljuskrona, Swedish Grace, Arvid Böhlmarks Lampfabrik, omkring 1925

Bild 2 av 5

Josef Frank, skåp, Svenskt Tenn, 1939

Bild 3 av 5

13. Uno Åhren, taburett, Swedish Grace, 1920-tal

Bild 4 av 5

24. Finn Juhl, "Egyptian chair", stolar, 8 st

Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons