Vår bästa tidHyllad debut om skalven efter Black lives matter

Kiley Reid är född i Los Angeles 1987. ”Vår bästa tid” är hennes debutroman och nominerades till 2020 års Bookerpris i Storbritannien.
Kiley Reid är född i Los Angeles 1987. ”Vår bästa tid” är hennes debutroman och nominerades till 2020 års Bookerpris i Storbritannien. Foto: David Goddard

I Kiley Reids omtalade debutroman blir en svart kvinna felaktigt misstänkt för att ha kidnappat flickan hon passar. Ida Therén har läst en vass roman om att växa upp i ett samhälle där alla roller redan är givna.

Under strecket
Publicerad
Albert Bonniers förlag
Foto: Albert Bonniers förlag
Annons

Hur ska man umgås och hantera relationer när rasismen skiljer människor åt? Den frågan lyfts i amerikanska Kiley Reids hyllade debutroman ”Vår bästa tid”, som nu kommer på svenska i översättning av Klara Lindell. 

Romanen kretsar kring den svarta barnvakten Emira, i ett USA präglat av de tidiga skalven kring Black lives matter – skalv som under fjolåret spred sig över hela landet. Emira, en 25-årig svart tjej som inte riktigt vet vad hon vill göra i livet, jobbar tills vidare som barnvakt i Philadelphia. Hennes chef är den framgångsrika vita kvinnan Alix Chamberlain, 32 år, som har två små barn.

Annons
Annons
Annons