X
Annons
X

Hyllad bok av greken från norr

Aris Fioretos kritikerrosade roman "Den siste greken" har nyligen översatts till grekiska. Författaren befann sig själv i Aten för lanseringen av boken och en kväll vid Akropolis fot gav han sin syn på den pågående krisen, Atens förvandling och de unga som nu utvandrar.

Greken från norr, svensken med grek-österrikisk bakgrund och exilförfattare – så beskrivs Aris Fioretos omväxlande i grekisk press. Många greker ser honom automatiskt som deras landsman, eftersom hans far var grek. Aris Fioretos är född i Göteborg, men uppvuxen i Lund med en grekisk far och österrikisk mor. Han lärde sig svenska och tyska först, grekiskan kom senare. Men grekerna vill gärna ta åt sig äran, de är stolta över sina utvandrade söner och döttrar i generationer bakåt. Speciellt när författaren från norr skriver om 1960-talets grekiska gästarbetare och nationaltraumat Smyrnakatastrofen, ämnen som idag är brännande aktuella i Grekland.

Men den typiska grekiska gästarbetaren existerar inte längre. Den kroppsarbetande utvandraren har idag bytts ut mot välutbildade, unga greker som flyr den ekonomiska krisens arbetslöshet i Grekland. Aris Fioretos kallar dem Erasmusgenerationen. De är mobila och ständigt uppkopplade med sina familjer och vänner via Skype, e-post och billig telefoni. Budgetflygen gör att de oftare än de forna gästarbetarna kan besöka hemlandet.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X