Annons
Krönika

Madelaine Levy:Hycklande makthavare behöver inte vara de värsta

Skådespelaren Emil Jannings i rollen som Tartuffe 1925 och USA:s president Donald Trump.
Skådespelaren Emil Jannings i rollen som Tartuffe 1925 och USA:s president Donald Trump. Foto: Everett Collection/TT, Evan Vucci/AP/TT

Få saker upprör så mycket som hyckleri, men frågan är om beteendet alltid ska fördömas så hårt som våra instinktiva reaktioner gör gällande.

Under strecket
Publicerad

Joe Biden är, enligt många bedömare och tidiga opinionsmätningar, den demokratiska presidentkandidat som har störst möjlighet att besegra Donald Trump i nästa års presidentval. Men politiske experten Dave Wasserman tvivlar (New Yorker 3/7 2019) på att det kommer ske. Biden har nämligen agerat på den politiska arenan sedan 1960-talet och politiker med lång arbetslivserfarenhet är numera sårbara, de blir ”hackade sönder och samman för varenda kommentar de fällde för tjugo eller trettio år sedan” som Wasserman uttrycker det. 

Här i Sverige har det stormat kring sajten Nyheter Idag som publicerat en smygtagen bild av Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg i stånd att ta flyget. Detta trots att Lindberg, enligt sajten, “uppmanat till flygskam”. Det visade sig snabbt att Lindberg aldrig egentligen uppmanat till någon flygskam. Men bollen hade satts i rullning och på Twitter syns nu hundratals raljerande, stundom hatiska, kommentarer. Trots att publiceringen alltså var en höna av en fjäder, kan det vara intressant att fundera över vad som gör människor så upprörda över just detta, att en person håller upp ett visst ideal för sig själv och andra, men agerar på annat sätt. 

Annons
Annons
Annons