Linda Nordlund:Hybridkriget – eller hur lär vi oss leva med hydran?

Linda Nordlund
Hydran var ett mytologiskt monster med flera huvuden, där varje avhugget huvud ersattes av två nya. Staty av Lenin i form av en hydra, Bukarest.
Hydran var ett mytologiskt monster med flera huvuden, där varje avhugget huvud ersattes av två nya. Staty av Lenin i form av en hydra, Bukarest. Foto: Vadim Ghirda / TT / NTB Scanpix
Under strecket
Publicerad
Annons

Det moderna kriget börjar långt innan det officiellt har deklarerats, och slutar långt efter att fredsavtalet är underskrivet. Det börjar med informationskrigföring, försök att splittra samhällets sammanhållning samt gerillakrig – och det är vad försvarshögkvarteret måste utgå ifrån i planeringen. Så beskrev Andrei Manoilo, numera forskare vid Moskvauniversitetet, rådgivare till det ryska säkerhetsrådet och tidigare specialist inom informationskrigföring vid säkerhetstjänsten FSB, hur ryska generalstabens nya syn på det moderna kriget ska förstås.
När jag läser intervjun med den ryske experten på hybridkrigföring i juninumret av tidskriften Diplomaatia tänker jag genast på Carl von Clausewitz kända sentens: kriget är en fortsättning på politiken, med andra medel.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons