Annons
X
Annons
X

HVB-hem drivs utan tillstånd

Allt fler HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn bedrivs utan tillstånd och därmed i strid med lagen. Minst sex sådana fall har rapporterats bara i Göteborgsregionen under det senaste året, enligt Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO).

Svenskt flykting­mottagande
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

Antalet HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn har under den senaste tiden ökat dramatiskt i antal. Sedan första januari 2015 har de ökat med mer än 100 procent till 1 163 stycken i Sverige.

Ändå räcker de inte till.

– Det är ett problem att det öppnar verksamhet som inte har tillstånd och inte är godkända, säger Maria Björklund, enhetschef på Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) i Göteborg.

Annons
X

**Enligt henne har Inspektionen **för Vård och Omsorg i Göteborgsregionen stött på minst sex sådana fall under det senaste året. En kraftig ökning från tidigare.

De ensamkommande flyktingbarnen som bor på HVB-hem utan tillstånd har blivit placerade där av den lokala kommunen.

– Kommuner vet om att det bedrivs verksamhet utan tillstånd, men trycket har varit så hårt och det råder en sådan brist på boendeplatser, att de tvingas skicka dit barnen ändå, säger Maria Björklund.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För att driva HVB-hem i Sverige krävs tillstånd från IVO. I och med den senaste flyktingströmmen har handläggningstiden blivit längre. Det har gjort att vissa har öppnat boende innan tillståndsprövningen är klar.

  – Men har man inte tillstånd följer man inte lagen och då får man inte ta emot barn. Det handlar om att barnen som finns där ute måste få god kvalitet och det kräver kompetens och att man följer de regler som finns, säger Maria Björklund.

  Annons
  Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X