Annons

Tove Lifvendahl:Huvudlös tupprusning under avtalsrörelsen

Tjäder engagerad i djurrikets motsvarighet till svensk avtalsrörelse. Mycket burr och smällande med vingar.
Tjäder engagerad i djurrikets motsvarighet till svensk avtalsrörelse. Mycket burr och smällande med vingar. Foto: Vidar Ruud/ TT
Publicerad

I tjäderspel görs ibland så kallade rusningar, när tupparna med nedfällda vingar springer i full kareta rakt mot varandra. I skymningen kan höras hur de ”skär näbb”, ett rapande, rosslande läte som avges gentemot rivalerna. En bildsättning inte helt oäven för att skildra de återkommande avtalsrörelserna på svensk arbetsmarknad. Ett praktfullt skådespel ämnat att sätta motparten på plats. Och de mänskliga tjädrarna vill dessutom tillfredsställa sin publik.

LO-facken gick i årets avtalsrörelse in i förhandlingarna med krav på en så kallad låglönesatsning. Det är ett fjäderburr som vid en första betraktelse kan framstå som stiligt, att försöka höja lönerna för medlemmar på lägre nivåer. Så enkelt är det emellertid inte, även om ordet ”satsning” låter entydigt positivt.

Ty låglönesatsningar innebär i praktiken att man försvårar, inte minst för unga, att komma i arbete när de lönerna på de lägre nivåerna trissas upp. Det påverkar framförallt branscher med lägre löner, vilka ofta varit en viktig dörr in till arbetsmarknaden för dem som saknar jobb.

Annons

Sverige har redan i dag mycket sammanpressade lönenivåer, de högsta inom EU. Den genomsnittliga minimilönen i de EU-länder som har lagstadgade minimilöner ligger på 41 procent av medellönen i respektive land. I Sverige ligger minimilönen på 66 procent av medellönen. Långtidsutredningen 2011 konstaterade att Sverige hade ett så kallat lönegolv – en nivå på lägstalönerna som gör att de som på grund av bristande utbildning eller erfarenhet inte kvalificerar sig för den fastlagda nivån, får betala genom högre arbetslöshet.

Detta ligger alltså också i vågskålen, och utgör en rejäl hämsko i ett läge när vår utmaning att få ett stort antal nyanlända i jobb, milt sagt är stor. Dessutom kan höjningar av den lägsta nivån som trycker ihop lönerna ytterligare, leda till försämrade möjligheter att ge löneökningar till de som skaffat sig erfarenhet och gjort extra bra ifrån sig på jobbet.

Det är mycket smällande med vingarna. Men ibland är det lite naket under fjäderdräkten. ▪

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons