Annons
X
Annons
X
Litteratur
Recension

Absolut Sverige. En rejse i tavs­hedens rige Huvudlös dansk skalle

REVANSCH. ”Det finns mycket här man kunde gå i polemik mot, men jag är inte så säker på att det är värt ansträngningen.” Det skriver Philip Teir om Mikael Jalvings föga smickrande reportagebok ”Absolut Sverige”.

(uppdaterad)
[object Object]
Nya danska reportageboken ”Absolut Sverige” ger en föga smickrande bild av svenskarna. Ett revanschförsök för Sundströms bok ”Världens lyckligaste folk”, anser recensenten Foto: DRAGO PRVULOVIC/SCANPIX

Absolut Sverige. En rejse i tavs­hedens rige

Författare
Genre
Sakprosa
Förlag
294 s. Jyllands-­Postens förlag

Den finlandssvenske författaren Kjell Westö har någonstans beskrivit sina mindervärdeskomplex inför Sverige som vore han en blyg pojke som hoppas att klassens snyggaste tjej ska bjuda upp honom.

Ska man tro den danska journalisten Mikael Jalving är klassens snyggaste tjej innerst inne en manipulativ mobbare. Under sin vackra yta döljer hon ett bråddjup av osäkerhet och konflikter.

Antagligen ser hon dessutom ut ungefär som Lena Sundström. En del av tillkomsthistorien bakom Jalvings nya reportagebok ”Absolut Sverige” är nog direkt kopplad till Sundströms besläktade ”Världens lyckligaste folk” (2009), som bland annat beskrev den danska främlingsfientligheten. Svenskarnas kritik mot Danmark är ”hyckleri på hög nivå”, skrev Jalving i en artikel i Expressen redan förra sommaren. Och nu, när hans bok kommit ut, hittar man Lena Sundströms namn redan på omslagsfliken. Det här är reportagejournalistik som revanschmetod.

Annons
X

På omslagsbilden sitter Jalving själv, tecknad, på ett älghuvud där kronans taggar har fått formen av svenska stormän och politiker: Reinfeldt, Mona Sahlin, Gustav Vasa, Olof Palme.

Författaren själv har gjorts till en karikatyr av den resande reportern: en kikare runt halsen, en beigefärgad khakiskjorta, ett anteckningsblock i handen.

Det är dock ingen nidbild. Mikael Jalving ser sig nog som en oförskräckt riddare av det fria ordet. Nu kommer han till Sverige för att slita bojorna av de svenskar som inte får sin röst hörd i de etablerade medierna. För att tala om allt det som svenskar tiger om – prostitution, våld och inte minst invandring.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Problemet är bara att hypotesen är falsk. Jalving kallar sin bok för ”en resa genom tystnadens rike”. Men alla de människor han intervjuar, varav de flesta har gett ut böcker, motbevisar just denna bild. Jalving behöver aldrig anstränga sig för att hitta de alternativa röster han letar efter (en Johan Lundberg, en Thomas Nydahl, en Camilla Lindberg). Hela boken är snarare ett utmärkt bevis för att den svenska debatten är synnerligen livskraftig. (Inte minst sedd ur min finländska horisont – hos oss sägs det ju att vi ”tiger på två språk”.)

  Så vad kvarstår? Framför allt en rätt underhållande kryssning genom de senaste årens mer minnesvärda debatter. Jalving har inga problem med att röra sig från utförsäljningen av Saab via apatiska flyktingbarn till samernas situation, via kungens otrohetsaffärer till statsfinansierad feministisk porr (den är inte alls upphetsande, tycker Jalving, som testar).

  Som mental åsnebrygga söker reportern påfallande ofta upp närmaste bar och beställer en öl, medan han grubblar över vad han fått lära sig under dagen. Boken blir också ansträngande ungefär på samma sätt som ett förvirrat krogsamtal: hur hänger det ena ihop med det andra? När Jalvings analysverktyg blir trubbigt säger han bara med en lat formulering att Sverige är ”extremernas land”. Det är en märklig slutsats, när huvudtesen är att svenskarna utsätts för tyrannisk konsensus.

  Det är skönt när de personer som Jalving intervjuar ibland säger emot honom. Till exempel socialdemokraten Nalin Pekgul som i något skede tröttnar på Jalvings tjat om en liten pamflett han hittat i en moské i Stockholm. ”Du sitter med en bok, som en idiot har skrivit, och så vill du att jag ska reagera på den”, säger hon, uppenbart irriterad.

  Jag känner lite likadant inför Jalvings bok: det finns mycket här man kunde gå i polemik mot, men jag är inte så säker på att det är värt ansträngningen.

  Philip Teir

  Annons
  Annons
  X

  Nya danska reportageboken ”Absolut Sverige” ger en föga smickrande bild av svenskarna. Ett revanschförsök för Sundströms bok ”Världens lyckligaste folk”, anser recensenten

  Foto: DRAGO PRVULOVIC/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X