Annons

Andreas Grube:Husvinet är vinvärldens Mozart

Under strecket
Publicerad

Tycker du att vi vinnördar är ett märkligt släkte som dricker konstigt strama viner med alldeles för mycket syra och för lite fyllig frukt? Har du svårt att uppfatta alla de där konstiga nyanserna av stall, kattpiss, läder och annat som det snackas om? Och skulle du rentav vilja öka på dina egna kunskaper?

Enkelt! Det handlar bara om att dricka (och spotta) mer. För precis som med allt annat – musik, konst, mat, design och så vidare – handlar det såklart om träning och vanor.

Själv är jag till exempel usel på konst och form rent generellt, jag har liksom inte öga för det. Visst, jag tycker att vissa saker är snygga och andra fula, men jag förstår inte kontexten och är tyvärr rätt blind för nyanser och detaljer. Jag kan stå och betrakta en simpel landskapsmålning och tycka att den är helt ok, och samtidigt stå som ett fullkomligt frågetecken inför viss modern konst, till exempel. Jag är, om du så vill, en enkel husvinsdrickare när det kommer till konst: jag gillar lättsmälta, okomplicerade grejer med tydliga ramar (no pun intended) som inte kräver för mycket kunskap och kontext. Men så har jag heller inte tagit mig tid att träna upp min känsla för färg och form, något som hade kunnat lyfta min förmåga några hack uppåt på kunskapsstegen.

Annons
Annons

Samma typ av träning och invänjning gäller även musik, något som jag kan desto mer om. Där skulle jag säga att det enkla husvinet som inte kostar så mycket motsvaras av, låt säga, Mozart.

”Va, hur vågar han dissa Mozart, detta konstmusikens stora underbarn!?”, tänker du nu. Lugn, inget ont om karln i övrigt, han var onekligen ett stort geni på många sätt, jag menar bara att hans musik är förhållandevis lättillgänglig. Begriplig, med avslipade kanter, tydlig harmonik, regelstyrda modulationer och inga störande dissonanser. Liksom trudeluttigt med trallvänliga melodier och inte sällan en komisk touch för att inte röra upp för mycket känslor. Inget konstigt med det, så var det musikaliska klimatet på den tiden då Mozart verkade.

Ju mer du provar desto snabbare och enklare kommer du att upptäcka nyanserna i varje sniff och sipp.

Men när man lyssnat in sig på Mozart kanske man blir sugen på något mer spännande? Kanske blir Beethoven nästa steg, med lite mer djärv orkestrering, större känslor och mer mörker. Sedan Brahms, Bruckner, Dvorak – och vips, plötsligt sitter du där och fascineras av Anton Schönbergs atonala tolvtonsmusik.
I jazzens värld skulle motsvarigheten till husvinet och Mozart kunna vara till exempel Charlie Parker: begripligt, melodiskt och harmoniskt tydligt. Perfekt som bakgrundsmusik till lördagsdrinken. Men med lite träning av örat och erfarenhet i lyssningen är steget inte långt till Coltrane, Mingus och vidare till mer moderna frijazzfantomer.

Exakt på samma sätt är det med vin - hitta ett intresse och passion nog för att vilja botanisera vidare. Från ett enkelt husvin vidare till något schysst vin mellan hundra och hundrafemtio, för att sedan hitta en region eller druva man gillar lite extra och därifrån eskalera. Då kommer förståelsen automatiskt. Ju mer du provar desto snabbare och enklare kommer du att upptäcka nyanserna i varje sniff och sipp.

Bara att börja träna!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons