Recension

Back a yardHusman med reggaesmak

Vi som förätit oss på indisk husmanskost applåderar det karibiska kökets indansande i Stockholmskvällen. Stämningen på Back a yard är hjärtlig och maten välsmakande. Dessutom lämnar vi lokalen med en glosbok full av jamaicanska uttryck att använda på Stockholm Dub Week.

Under strecket
Publicerad
Hederligt karibiskt krubb à la kockens jamaicanska mormor serveras på Back a yard.

Hederligt karibiskt krubb à la kockens jamaicanska mormor serveras på Back a yard.

Annons

När en krog blir hajpad i gratistidningar och bland cityslicka early adopters brukar det ofta innebära en ganska ogästvänlig miljö där mäh-miner är kutym istället för leenden. Men atmosfären på Stockholms första jamaicanska restaurang är vänlig och avslappnad.
Här serveras karibiskt krubb så som kockens jamaicanska mormor alltid lagade det, bekräftar hans hustru som sköter matsalen tillsammans med kockens två döttrar. Alla varmrätter serveras med ris som är kokat med röda bönor och kokosnötsmjölk.
När vi möts av ursäkten ”Vi är ju på Jamaica” när förrätterna sedan dröjer lite väl länge, kan man inte annat än att ha överseende.
Under tiden äter vi ett matigt munkliknande bröd och försöker översätta de jamaicanska uttryck som står skrivna på svarta tavlan. ”Better belly buss dan good food waste” (ungefär Bättre att äta tills man spricker än slänga maten)
förstår vi men efterlyser en parlör till andra som ”Aso yuh gwaan” (ungefär Vad håller du på med?).
Vi hinner också med ett glas av husets vita, en urgod sydafrikansk blandning av colombard och chardonnay som man tyvärr inte kan hitta på bolaget, innan vi får in våra efterlängtade kycklingar - den ena marinerad i vitlök och sedan friterad och den andra ugnsstekt med mycket kryddpeppar. Vi slickar oss verkligen om fingrarna, kanske allra mest dock när vi smakar den utsökt stekta röda snappern. Currygeten, som serveras med sloganen ”No party can go on in Jamaica without curry goat.”, hamnar inte lika högt på listan. Förvisso smakar det inte ”gammal get” men det är ändå nästintill omöjligt att inte se en bräkande Gullspira framför sig och godare långkok har vi ätit.
Förrätterna sjunker undan i glömska trots att åtminstone den ena är värd ett bättre öde - ackee and saltfish, Jamaicas nationalrätt. En frukt som ser ut som ägg-röra och serveras med karibiens svar på lutfisk. Avsevärt godare än man tror.
Pattiesarna med lammkött, en pirogliknande historia som på Jamaica säljs som snabbmat, är däremot inte mycket att orda över, precis som den simmiga röda bönsoppan. Efterrätterna som den läskande passionsfruktsmoussen och den härligt saftiga banankakan med romrussinglass kommer vi dock att minnas.
Till sist en varning för att mecka runt alltför mycket med såserna på bordet. När det står ”seriously hot” betyder det just det.

KROGEN I KORTHET
Profil: Namnet betyder ”hemma” och man serverar karibisk husmanskost.
Inredning: Ena väggen täcks av en färgglad väggmålning, på den andra en jamaicansk flagga och en bild på det jamaicanska rodellandslaget.
I taket en kristallkrona med ljus i rastafärger.
Dryck: Litet men lagom utbud.
Passar: Fans av nya smaker och rejäl mat.
I högtalarna: Förvånandsvärt lite reggae, under ett besök istället grekisk zorba (?).
Service: Trevlig, men lite ofokuserad.
Vegetariskt: Japp.
Ekotänk: Getköttet kommer t ex från en närliggande gård.
Boka bord: 40 platser, boka på helgerna.
Övrigt: Rinnande toalett som dessutom är svårtillgänglig för handikappade.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons