Annons
X
Annons
X

”Hushållens vilja att låna avgör”

Bostadsbyggande och inflyttning har mycket mindre effekt på bostadspriserna än många tror. Hushållens benägenhet att belåna sig samt räntenivån är de två helt avgörande drivkrafterna, säger Sandro Scocco programchef på tankesmedjan Global Utmaning.

[object Object]
Sandro Scocco Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

Scocco menar att vi befinner oss på krönet av en 15 år lång uppgång för bostadspriserna.

– Blir det pyspunka eller krasch? De närmaste 10–15 åren kommer vi se att det reala priset på bostäder faller. Låt oss anta att det ska ned 20–30 procent. Det bästa vore ju att man genom klok politik lyckas få bomarknaden att ligga stilla. Det skulle göra att priserna faller realt och då får man inte några allvarliga effekter på realekonomin. Men det finns inte många exempel i historien där man lyckats med det.

Han säger att prisnedgången redan har börjat och att den är större än vad mäklarstatistik visar.

Annons
X

– När kredittillväxten hos hushållen påtagligt dämpas, som vi ser nu, får vi en motsvarande effekt på bostadspriserna.

Scocco hänvisar till statistik som KTH sammanställer för det så kallade OMX ValueGuard Index, som han menar för närvarande ger en mer rättvis bild av läget.

– Där ser man att huspriserna har fallit med knappt 10 procent sedan sommaren 2011, och det är relativt mycket.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Bakgrunden till Sandro Scoccos dystra syn är det som beskrevs i lördagens SvD – den snabba ökningen av hushållens skuldsättning.

  – Sverige har på 15 år gått från en belåning på 80–90 procent av disponibel inkomst till 160–170 procent. Om bopriserna ska fortsätta stiga några år till måste hushållen upp mot 200 procent och det måste man betrakta som otänkbart i den miljö vi har nu. Det skulle ge en av de högsta nivåerna i hela västvärlden. Ska man rita en kurva som efter 15 år av uppgång bara fortsätter upp, då får man ha väldigt mycket fantasi.

  Scocco ser framför sig en omvänd utveckling, att hushållen i stället stramar åt.

  – Man kommer snarare att vilja sänka sina skulder. Det har man till exempel gjort i USA, där har vi på några år sett en påtaglig minskning av skulden i förhållande till den disponibla inkomsten.

  Det betyder också, tror Scocco, att konsumtionen blir lidande.

  – Hushållens ställning är god men det beror nästan enbart på höga bostadspriser och att belåningsgraden delvis finansierat vår konsumtion. Den draghjälp ekonomin har haft av en ständigt ökande skuldsättning – motsvarande broms får vi de närmaste 5–10 åren.

  Ett prisfall på bostäder behöver emellertid inte bli så dramatiskt för den stora merparten. För dem som har jobb blir då enda effekten att förmögenheten har minskat. På andra håll blir smällen desto hårdare.

  –Ganska många ligger på 90 procents belåning (av sina bostäder, reds anm). Det är inte 40-, 50-, eller 60-talisterna utan 70- och 80-talister som har köpt under den här uppgången. Några kommer att tvingas sälja och på marginalen leder det till högre utbud och prisfall. Det är inte man ur huse som krävs för att få ned bopriserna, det räcker med ett marginalbeteende.

  Annons
  Annons
  X

  Sandro Scocco

  Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X