Hushållens sopor ökar – matsvinnet problem

Mängden hushållssopor ökar igen, efter en minskning i början av 2010-talet. Totalt tog avfallsföretagen hand om närmare 4,8 miljoner ton hushållsavfall 2017. Arkivbild.
Mängden hushållssopor ökar igen, efter en minskning i början av 2010-talet. Totalt tog avfallsföretagen hand om närmare 4,8 miljoner ton hushållsavfall 2017. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Mängden hushållssopor ökar igen, efter en nedgång i början av 2010-talet. I fjol slängde vi 473 kilo per person, mot 467 kilo året före. Sopor som bidrar till växthuseffekten – och som till stor del består av matrester.

Under strecket
TT TT TT
Publicerad
Många hushåll slarvar fortfarande med sopsorteringen. Arkivbild.

Många hushåll slarvar fortfarande med sopsorteringen. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT
Annons

En fjärdedel av landets kommuner saknar system för utsortering av matavfall. Och även i kommuner som har det slarvas det från hushållens sida.

– Det är en beteendefråga. Många kommuner försöker men trots det är det i många fall nästan en tredjedel av soppåsen som innehåller matavfall, trots att det finns sorteringsmöjligheter, säger Jenny Westin på Avfall Sverige, kommunernas branschorganisation inom avfallshantering.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons