Hushållen sårbara trots ökad rikedom

I takt med börsuppgången sedan i mars har svenska hushåll blivit 80 miljarder kronor rikare. Men 400 miljarder i ökade skulder sedan 1999 har dramatiskt sänkt den finansiella nettoförmögenheten.

Under strecket
Publicerad
Annons

Svenskarna fortsätter att låna. Detta framgår av Sparbarometern, framtagen av Statistiska centralbyrån på uppdrag av Finansinspektionen.
Bara under det tredje kvartalet i år ökade hushållens skuldsättning med 32 miljarder kronor. Under senare år har skuldökningen varit 100 miljarder årligen.

Eftersom de finansiella tillgångarna växte snabbare under tredje kvartalet förvärrades inte skuldkvoten. Men det har den gjort tidigare i år bortsett från kollektiva försäkringar.
De pensions- och livförsäkringar, som har tillkommit genom avtal på arbetsmarknaden, är lika viktiga som de är okända. Det handlar om fonderade belopp på över 500 miljarder kronor utan vilka pensionen skulle bli mycket knapp.
Men pengarna är inte omgående tillgängliga. De kan inte som eget obundet sparande finansiera bilköp, vara insats vid fastighetsaffärer eller kastas in vid ekonomiskt besvärliga situationer.

Annons
Annons
Annons