Annons

Mats Wickman:Husen blir högst i stan – men saknar verkshöjd

Stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M), Mattias Roos, vd för SSM bygg, och finansborgarrådet Sten Nordin (M) presenterade 2013 planerna för norra Europas högsta bostadshus vid Telefonplan i Stockholm.
Stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M), Mattias Roos, vd för SSM bygg, och finansborgarrådet Sten Nordin (M) presenterade 2013 planerna för norra Europas högsta bostadshus vid Telefonplan i Stockholm. Foto: Lars Pehrson

Varför ska Stockholm få två höjdsjukehöga skyskrapor utan estetisk verkshöjd? Det är en fråga som vi som värnar stadsbilden och kulturhistoriska värden vill att Stadshuspolitikerna svarar på.

Under strecket
Publicerad

Om Tellus Towers på byggerren SSM:s hemsida ssmliving.se.

Foto: SSM

Spelar makten schack med medborgarna i Stockholm? Det som framstod som en nyorientering för stadsbyggnadspolitiken genom stoppet av Nobel Center och Apple i Kungsträdgården visade sig vara ett offer av, tja, säg drottningen och en springare. På så sätt har den grönblåa majoriteten i Stadshuset skyddat sin kung – det byggindustriella komplexet, vars profithunger exploaterar sönder vår stad.

Trots att Stureplanerna nu ska genomdrivas och planerna på ett stort HSB-hus vid Nytorget inte dragits tillbaka, blev det faktum att stadsbyggnadsnämnden den 31 januari beslutade att inte stoppa utan gå vidare med planerna för Tellus Towers – de båda höjdsjukehöga skyskraporna som planeras vid Telefonplan – den verkliga käftsmällen för alla oss som värnar Stockholms stadsbild och kulturhistoriska värde. Käftsmällen följdes av den isande insikten om att vi medborgare är nära att ställas schack matt efter Stadshuspolitikernas senaste drag.

Annons
Annons
Annons