Husdjur bidrar med miljarder till BNP

Hundar och katter bidrar med miljarder till BNP. I det här hushållet samsas katter och hundar. En dvärgpinscher tillsammans med en siames. Arkivbild.
Hundar och katter bidrar med miljarder till BNP. I det här hushållet samsas katter och hundar. En dvärgpinscher tillsammans med en siames. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/ TT

Hur vettigt är det att ha en katt, egentligen? Inte som sällskap alltså utan som samhällsekonomisk betydelse för landet. Rätt rejält visar det sig. Svenska forskare har nu satt siffror på våra fyrbenta vänner.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Mjuka, keliga och trofasta – för många är hunden eller katten en vän i vått och torrt under många år. Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har nu klarlagt några av de mer hårda siffrorna kring husdjuren i Sverige.

Och det visar sig att det inte enbart är en fråga om personliga känslomässiga fördelar för den som har hund eller katt: 8 000 personer sysselsätts nämligen inom området, bland annat med sjukvård, uppfödning, försäkringar och tävlingsverksamhet. Hela sektorn bidrar, enligt forskarna lågt räknat, med sju miljarder kronor till BNP.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons