Annons
X
Annons
X

Husby ger inte upp kampen

Hela 30 000 förslag strömmade in när Stockholms största bostadsbolag frågade Järvaborna hur området ska lyftas. Idag har tusentals förslag slängts – och proteströrelsen i Husby ockuperar hus och gator.

Trots att hon spjärnade emot tvingades 74-åriga Adalgisa Valente flytta från lägenheten där hon bott i 30 år. Nu trivs hon i sin nya trerummare, och deltar även i demonstrationer. 
– Unga och gamla tanter - alla demonstrerar. Att flytta var väldigt svårt, men nu trivs jag med mina nya grannar.
Trots att hon spjärnade emot tvingades 74-åriga Adalgisa Valente flytta från lägenheten där hon bott i 30 år. Nu trivs hon i sin nya trerummare, och deltar även i demonstrationer. – Unga och gamla tanter - alla demonstrerar. Att flytta var väldigt svårt, men nu trivs jag med mina nya grannar. Foto: LARS PEHRSON

Informationsbladet från Svenska Bostäder slog ner som en bomb i Adalgisa Valentes kvarter, hösten 2007: ”vi ska bygga om ditt hus och du måste flytta.” Omdaningen av kvarteret blev den tändande gnistan för proteströrelsen som startade i Husby.

– När vi hade möten sa man att man ville ha hit nya människor, att de som bor längst bort i Kista skulle flytta hit, säger Adalgisa Valente när vi promenerar genom området till hennes gamla lägenhet som nu är en byggarbetsplats.

Hit går hon varje dag, för att se hur bygget utvecklar sig. Men hon tänker inte flytta tillbaka från sin evakueringslägenhet.

Annons
X

– Jag tänker inte betala 800 kronor mer i månaden. Jag är pensionär och måste tänka på min ekonomi, inte på att försörja Svenska Bostäder.

Våren 2008 kraschlandade Järvalyftet - den prestigefyllda förortssatsningen som ska lyfta Stockholms miljonprogram. I Husby var det uppror, och oppositionspartierna S och V lämnade projektet i protest.

För att återskapa förtroendet bjöd Svenska bostäder och kommunen året därpå in till dialogmöten i Järvaområdet, där de boendes åsikter samlades in. Responsen var enorm.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Om det bor 50 000 människor på Järvafältet, så kom det 15 000. Vi blev tagna på sängen, säger Anders Magnusson, informationsansvarig för Järvalyftet hos Svenska Bostäder.

  För att visa att dialogen var allvarligt menad, fixade bostadsbolaget snabbt dålig belysning, trasiga lås på dörrar och förrådsutrymmen.

  Men ungefär 80 procent av förslagen låg utanför Svenska Bostäders ansvar. ”Fler träfflokaler för unga och gamlingar”, skrev exempelvis Abdigar Musse i Husby. Många önskade ett fräschare centrum.

  När SvD frågar efter förslagen visar det sig att många lådor har slängts när Svenska Bostäder rensat sina magasin.

  – Vi har gått igenom, läst och gjort sammanställningar för Akalla, Husby, Rinkeby och Tensta. Om vi hade vetat vilket gensvar vi skulle få, så skulle vi ha sammanställt det på ett mer begåvat sätt, säger Anders Magnusson.

  Många Husbybor har gjort tolkningen att de boendes åsikter i de stora frågorna inte spelat någon roll. Fortfarande finns inget lokalt forum för att fortsätta diskussionen från dialogen. Det har gett nytt bränsle åt proteströrelsen, som samlar husbybor i olika åldrar.

  På barrikaderna står nu även Megafonen, den unga aktivistgrupp som Svenska Bostäder bjöd in i dialogarbetet för att nå ungdomar.

  – Vår tolkning är att de som har makten är ovilliga att lyssna på vad folk faktiskt tycker, säger Basar Gerreci på Megafonen.

  I höstas ockuperades gångbroarna i Husby efter att förslaget på en ny plan för hur bilar ska få köra i ett upprustat centrum sipprat ut. Under två veckor i januari ockuperades nedläggningshotade Husby träff.

  Då var även Adalgisa Valente med på ett hörn:

  – Jag lagade spagetti och tog med.

  Annons
  Annons
  X

  Trots att hon spjärnade emot tvingades 74-åriga Adalgisa Valente flytta från lägenheten där hon bott i 30 år. Nu trivs hon i sin nya trerummare, och deltar även i demonstrationer. – Unga och gamla tanter - alla demonstrerar. Att flytta var väldigt svårt, men nu trivs jag med mina nya grannar.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X