Husbubbla kan störa Feds planer

WILMINGTON Är det början till slutet eller bara slutet av början? Det är en av de stora frågorna på de internationella finansmarknaderna när den amerikanska centralbanken, Fed, i dag inleder sitt två dagar långa penningpolitiska sommarmöte.

Under strecket
Publicerad
Huvudbry för Fed-chefen. Alan Greenspan och den amerikanska centralbanken har nu satt sig i det två dagar långa penningpolitiska mötet. 
De höga oljepriserna och risken för en fastighetsbubbla är överhängande – framför allt i heta områden som Florida (bilden) och i Washington.

Huvudbry för Fed-chefen. Alan Greenspan och den amerikanska centralbanken har nu satt sig i det två dagar långa penningpolitiska mötet. De höga oljepriserna och risken för en fastighetsbubbla är överhängande – framför allt i heta områden som Florida (bilden) och i Washington.

Annons

KOMMENTAR | USA-räntan

Räntebesked kommer på torsdag kväll, svensk tid. Och enigheten är total om var det landar: Fed går vidare på den åtstramning som inleddes för precis ett år sedan och höjer för nionde gången i rad styrräntan med en kvarts procentenhet - från 3,0 till 3,25 procent.
Däremot är meningarna mer delade när det gäller korträntan på lite längre sikt. Och man kan säga att finansmarknaderna - avspeglat i kurssättningen - står mot centralbankens egen bedömning.

Aktiebörserna har stått och stampat hela året. Och de långa, marknadsstyrda obligationsräntorna ligger kvar på en nivå som är långt under vad som tidigare noterats i liknande stadier av en penningpolitisk åtstramning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons