Annons

Husägarna får betala för byggbranschens fel

Tusentals småhus i Sverige har enstegstätade fasader vilket innebär risk för mögel. Men byggfelsförsäkringen ersätter inte mögelskadorna, utan konsumenterna får själva betala. Trots problemen fortsätter byggbolagen att bygga dessa fasader, och tjänar dessutom pengar på att reparera dem. Vi kräver att staten, byggbranschen och försäkringsbolagen tar sitt ansvar, skriver företrädare för Villaägarna Riksförbund.

Under strecket
Publicerad

De enstegstätade problemfasaderna har, i korthet, en väggkonstruktion med tunnputs på cellplastisolering och bakomliggande träregelvägg. Fasadsystemet var populärt fram till för runt fem år sedan, men används alltjämt. Nu vet vi att enstegsmetoden medfört mögel i många bostadshus. Fukt tar sig in via genomföringar samt sprickor, men har därefter svårt att torka bort på grund av att fasaden saknar luftspalt.

Huruvida fasaden i ett enskilt hus är fuktskadad kan inte enkelt kontrolleras av en enskild husägare utan kräver undersökningar av fackman. Därutöver är de fasader som innehåller till exempel EPS-cellplast särskilt brandfarliga jämfört med till exempel stenull.

Annons
Annons
Annons