Husaffärer drivkraft i skånsk reformation

Jörgen Kock, borgmästare i Malmö.
Jörgen Kock, borgmästare i Malmö. Foto: Sven Rosborn

Claus Mortensen (Tøndebinder) var drivande i den skånska reformationen på 1500-talet. Han fick understöd av stadens borgmästare som gärna ville komma över den katolska kyrkans fastigheter.

Under strecket
Publicerad
Dick Harrison.

Dick Harrison.

Foto: TT
Annons

Fråga: ”I äldre historieböcker står det en hel del om Olaus Petri, Hans Tausen, Mikael Agricola och andra reformatorer med, som det verkar, närmast nationell betydelse. Jag antar att det i praktiken var helt andra personer som genomförde reformationen i de olika stiften och städerna. Därför till frågan: jag bor i Malmö och undrar om denna stad, och Skåne, hade en reformator som betydde mer än de övriga.”

Dick Harrison: Malmöbon ifråga hette Claus Mortensen, även känd som Claus Tøndebinder. Han föddes 1499 omkring och avled 1575. Fadern var hantverkare, men tillräckligt välbeställd för att kosta på sonen en prästutbildning. När denna var avklarad fortsatte Claus sina studier vid universitetet i Köpenhamn, där han lärde känna nordtyska reformationsidéer, närmast från Rostock. Han blev verksam som predikant i Vor Frue kirke, där hans protestantiska budskap gjorde honom obekväm för kyrkoledningen, med följd att han såg sig tvungen att flytta tillbaka till Malmö.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons