Annons

Ivar Arpi:Hur Vilhelm Moberg blev nazist

Jimmie Åkesson, SD.
Jimmie Åkesson, SD. Foto: Adam Ihse /TT

Hur kunde så många missa att Jimmie Åkesson citerade Vilhelm Moberg i sitt Almedalstal? Många hade redan bestämt på förhand vad de ville höra. När Satan själv talar spelar de faktiska orden mindre roll.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Sverige är vårt, det är sex och en kvarts millioner levande svenskars land. Men det är även de dödas land, deras som byggt upp det åt oss från början och lämnat oss sitt verk att förvalta och förkovra. De döda är åtskilliga millioner flera än vi. De har mycket att säga oss nu, och vi är skyldiga att lyssna till dem. Vi lyssnar till dem genom att minnas vad de uträttat och genom att värdesätta deras strävan. De kan icke mera värja sitt verk. Det åligger oss.

Jag satte inga citationstecken runt föregående stycke, men det är så Vilhelm Moberg inleder ”Svensk strävan”. Försvarsstaben gav ut skriften 1941, när man befarade att Sverige skulle invaderas av Nazityskland. Det var även med de här orden Jimmie Åkesson inledde sitt Almedalstal i söndags. När man talar syns inga citationstecken, om man inte viftar teatraliskt med pek- och långfinger. Kanske var det därför en del gick i taket.

Annons
Annons
Annons