Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Perfect Guide

Hur vet man vilka som är ens riktiga vänner?

Läser en artikel i New York Times som bekymrar.

Studier pekar på att hälften av de jag betraktar som nära vänner inte alls hyser lika varma känslor för mig. Omvänt traskar det runt en massa ytliga bekanta som uppfattar mig som deras bästis.

Tanken svindlar.

Annons

Innebär det att ”Fiket”, ”Stand by me” och ”Sideways” – tre favoritfilmer som dessutom format min bild av vänskap – är förljugna? Uppskattar Frodo egentligen inte den fryntlige Sams sällskap? Tycker Thelma innerst inne att Louise är en tjatig narcissist?

Framför allt: vilka i min inre vänskapscirkel ser mig som en ytterst utbytbar pjäs?

Lite status- kompisar kan väl inte skada?

Mängder av psykologer och beteendevetare har rotat i glappet mellan uppfattad och verklig vänskap. Vissa skyller på människans medfödda optimism, andra menar att egocentrism är boven. Facebook får sig också en känga. Där stretchas ju begreppet ”vän” rätt rejält. (I skrivande stund har jag 1 576 Facebookvänner – jag skulle förmodligen inte känna igen mer än 10 procent av dem om vi möttes på gatan).

Relationer vars egentliga syfte är socialt eller karriärmässigt klättrande är inget nytt påfund, men fenomenet har exploderat i och med möjligheten att visa upp dem på Facebook eller Instagram.

Lite statuskompisar kan väl inte skada? tänker du kanske. Fel. Enligt läkare kan för mycket tid nedlagd på ytliga vänskaper innebära medicinska risker. Den efterföljande känslan av tomhet och ensamhet sägs vara lika hälsovådlig som rökning, fetma och alkoholism.

Dessutom kan nonsensvänskaper skada vagusnerven, som påverkar vår förmåga att ingå i meningsfulla relationer från början.

En professor påstår att den moderna människan bara har tid och känslomässigt kapital till fem riktigt kvalitativa vänskaper. Och med tanke på stycket ovan verkar det livsviktigt att ta reda på vilka de är. Men det är inte alldeles lätt att definiera vänskap. Vissa värderar tid främst. Andra trygghet eller att någons sällskap är berikande. Amerikanske professorn Ronald Sharp beskriver det fint: ”det handlar inte om vad någon kan göra för dig, utan om vad och vilka ni blir i varandras sällskap.”

Den enda definitionen jag kan komma på är att jag vågar vara mig själv bland mina bästisar. Frågan är bara om de gillar vad de får...

Till Toppen