Hur verklig är svensk gangsterrap?

PODD | Den svenska gangsterrappen är en kommersiell framgångssaga. Men flera av de populäraste rapparna är dömda för grova brott och kopplas samman med det allt brutalare gängkriget. Hur påverkar det hur vi pratar om musiken?

Under strecket
SvD
Publicerad
Annons

I dag är den svenska gangsterrappen en av dom mest streamade genrerna i Sverige. Den växte fram underifrån och till en början till stor del på Youtube – rapparna har inga traditionella skivbolag i ryggen och har inte heller behövt traditionell media för att bli stora.

Texterna kännetecknas av en rå verklighet som ingående beskriver gänglivet. Och just kopplingen mellan musiken och verkligheten har fått stor uppmärksamhet senaste tiden. Enligt en rapport från Stockholmspolisen är just användandet av musiken ett sätt för gängen att bygga sin kriminella identitet. Hur ska vi ska förstå en genre där verk och person flyter samman? Med Emil Arvidson som skriver om musik för SvD, och Expressens kriminalreporter Kim Malmgren.

Efter reklamen visas:
Hur verklig är svensk gangsterrap?

Lyssna på Dagens story

Dagens story produceras av Svenska Dagbladet och distribueras av Acast. Förutom att lyssna här på SvD.se kan du även höra podden i följande kanaler:

Hitta podcasten genom att söka efter ”Dagens story” – eller klicka på länkarna.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons