Annons

Peter Malmqvist: Detaljen som avslöjar hur börsbolagen egentligen mår

Om vi summerar vinsten i alla de stora börsbolagen under det första kvartalet, får vi ungefär 87 miljarder kronor. Det är hela 18 procent över samma nivå för ett år sedan. Men stopp – innan du kastar dig på köpknappen och öser in aktier kan det vara läge att titta lite närmare på utvecklingen.

Under strecket
Publicerad
Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅNBild 1 av 1
Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅNBild 1 av 1
Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Peter Malmqvist är fristående analytiker och skriver krönikor för SvD Marknadsveckan.

Av vinstökningen på drygt 13 miljarder, svarar Ericsson för nästan 11. Eliminerar vi bort dem, så ser det inte alls lika bra ut. Nu kan vi naturligtvis inte bara ta bort det bolag med störst förbättring, utan vi får ta bort även det sämsta bolaget också. Det är H&M, där vinsten föll 1,9 miljarder. Breddar vi analysen ytterligare och plockar bort ytterligare bolag i toppen (Volvo, Sandvik) och i botten (Skanska, Electrolux) blir vinsttillväxten i kvarvarande 5 procent.

Är det bra?

Njae, men det är inte dåligt, heller.

Vi kan exempelvis jämföra med vinsttillväxten de senaste 40 åren, som enligt mina beräkningar legat drygt 5 procent över inflationstakten. Eftersom dagens inflation är ungefär 2 procent, blir en godkänd vinsttillväxt 7 procent. Det senaste kvartalet är därför något i underkant, men det var samtidigt bättre än förra kvartalet, som slutade på en mager tvåprocentig ökning. Och jämför vi med genomsnittet för de senaste fyra åren, som ligger på 6 procent, får detta kvartal godkänt.

Annons
Annons

Emellertid är aktieplacerare alltid intresserade att mäta utvecklingen mot marknadens förväntningar. Därför har vinsten jämförts med analytikernas prognoser enligt analysfirman SME. Även då var den summerade utvecklingen strålande (3,4 procent över prognoserna), men även här har Ericsson en väldigt stor effekt.

Om vi därför plockar bort bolagen i toppen (Ericsson, Nordea, Swedbank) och botten (Skanska, SEB, SSAB) lyckas kvarvarande bolag fortfarande överträffa prognoserna, men bara med 0,9 procent. Det är dock godkänt och klart bättre än förra kvartalet, som landade på minus 1,4 procent. Det är dessutom bättre än fyraårssnittet, som ligger på minus 0,3 procent.

De senaste åren har alltså bolagen normalt inte nått upp till analytikernas prognoser. Därför får detta kvartal godkänt.

Gräver vi ytterligare och tittar på sektorer, kan det konstateras att bolagen inom verkstadssektorn och basindustri visade bäst vinsttillväxt, med 10 respektive 20 procent. Drivkraften var den goda konjunkturen och den stigande euron och dollarn, som gynnar de många exportbolagen. Det gick också bra för it/telesektorn, trots att Ericsson fortsatte att visa förlust. Den var dock mindre än för ett år sedan och samtidigt går övriga IT/telebolag ganska bra.

Även konsumentbolagen ökade vinsten, men inte mer än 4 procent, samtidigt som bankerna visade oförändrad vinst.  Det är dock det normala för dessa bjässar.

Dålig utveckling hade däremot byggsektorns bolag. Efter nio kvartal med stigande vinst, registrerades nu det första vinstfallet. Visserligen har vi alla kunnat ta del av bostadssektorns vedermödor det senaste halvåret, men det var ändå överraskande att hela byggsektorn skulle drabbas så snabbt. I redovisningens värld är det dock enkelt att kortsiktigt hitta kostnader, varför byggsektorns vd:ar möjligen passade på att rensa en del i skydd av bostadsturbulensen. Om det däremot inte är bokföringstricks, är omsvängningen i vinstutveckling klart oroväckande.

Slutligen kan vi jämföra utvecklingen med hur börsen totalt sett är värderad. Då var den senaste rapportperioden långtifrån tillräcklig.

Börsen är nämligen högt värderad, på ungefär 18 gånger vinstprognoserna för 2018. Normalt ligger värderingen lägre, kring 14-15. Den höga värderingen tyder på höga framtida vinstförväntningar, vilket betyder minst 10 procent vinsttillväxt, troligen ännu högre.

Upp till den nivån har emellertid börsbolagen långt. Därför är risken för kursfall på Stockholmsbörsen också högre än normalt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons