Annons

Janerik Larsson:Hur Trump förändrade sitt parti

De röster de grönas Jill Stein vann i de tre delstater som avgjorde presidentvalet 2016 hade räckt för att göra Hillary Clinton till president.
De röster de grönas Jill Stein vann i de tre delstater som avgjorde presidentvalet 2016 hade räckt för att göra Hillary Clinton till president. Foto: D. ROSS CAMERON

Vad har egentligen hänt med det republikanska partiet under Donald Trumps tid i Vita huset. Tim Alberta, chief political correspondent för Politico Magazine, ägnar sin drygt 600-sidiga bok ”American Carnage - On the front lines of the republican civil war and the rise of president Trump” åt att söka efter svaret.

Under strecket
Publicerad

Boken har varit min sommarläsning och för den som är intresserad av det som hänt det republikanska partiet under de senaste fyra åren är det en god läsning. Alberta är genuint intresserad av frågan och när han sammanfattar konstaterar han att det bara finns en Donald Trump. Det finns inte någon som kan agera som han och ingen som kan upprepa hans framgång:

”Barely has a president so thorougsly altered the identity of his party. Never has a president so ruthlessly exploited the insecurity of his people.” (Det har knappast funnits en president som så fullständigt har förändrat sitt partis identitet. Dt har aldrig funnits en president som så hänsynslöst har utnyttjat sina medarbetares osäkerhet.”

Annons
Annons
Annons