Annons
X
Annons
X

Hur tror Palm att jobben skapas?

SLUTREPLIK | SOCIAL IMPACT BONDS

Att en så allvarlig fråga hanteras så ytligt är djupt oroande.
Göran Hägglund

Veronica Palm (S) och ett par av hennes partikamrater har replikerat på mitt förslag om att testa ett system med Social Impact Bonds för att lyfta Sveriges utanförskapsområden (Brännpunkt 19/2). De menar att det inte är kapital som behövs i dessa områden, utan utbildning och jobb. Det är en häpnadsväckande invändning. Hur tror egentligen Palm och hennes partivänner att utbildning och jobb skapas?

**Något förenklat **innebär mitt förslag följande. Staten sätter upp ett mål, till exempel minskad ungdomsbrottslighet i ett visst område, och sedan får företag och ideella organisationer åta sig att nå målen. Lyckas de får de betalt. Misslyckas de är förlusten deras. Modellen är ny och håller som bäst på att prövas i Storbritannien och USA. Där har både företag och ideella krafter visat stort intresse för detta arbetssätt.

Annons
X

Palm fnyser åt detta, skriver något pliktskyldigt om fritidsgårdar och avstår därutöver från att framföra några egna förslag för att lyfta de utsatta stadsdelarna. Att en så allvarlig fråga hanteras så ytligt är djupt oroande.

**Vi kristdemokrater har **presenterat ett konkret förslag som handlar om hur politik, näringsliv och ideella krafter kan förenas för att lyfta Sveriges utanförskapsområden. Veronica Palm har svarat med en kasta en luftpaj. Men det är ju också, på sitt sätt, ett besked.

GÖRAN HÄGGLUND (KD)

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  socialminister

  Tidigare debattartiklar om förorten:

  Läs även

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X