Annons
X
Annons
X

Hur tillförlitligt är Wikipedia?

Hallå där! Erik Sandewall, professor i datalogi som på onsdag kväll föreläser om hur nätuppslagsverket Wikipedia kan användas i framtiden.

Hur tillförlitligt är Wikipedia?

– Ja du. Eftersom det är konstruerat så att alla kan lägga in vad de vill kan i princip vilket strunt som helst komma in. Å andra sidan sker en löpande tillsyn, och så småningom blir det i de flesta fall rätt. Fel kan ju finnas i en vanlig uppslagsbok också, men där är det svårare att hitta och ändra dem.

Brukar du själv ange Wikipedia som källa i dina forskningsrapporter?

Annons
X

– Inte så ofta. Men det handlar snarare om att vissa saker inte finns där. Om man till exempel vill få översikt över ett forskningsområde kan det finnas bra saker.

Vad är det för roll Wikipedia ska få i framtiden?

– Det långsiktiga målet är att en dator ska kunna ta en text, läsa och förstå den. Där är vi inte ännu. Men arbetet börjar med att man bygger upp faktabaser, och informationen i Wikipedia kan användas till det.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  På vilket sätt ska datorn kunna förstå texter?

  – Säg att du förbereder en resa till mellanöstern. Du behöver ta reda på hur passet ska se ut, om du behöver vaccination och så vidare. Då kommer datorn att kunna ta fram och sammanfatta exakt det du vill veta och ingenting annat. Åtminstone är det den sortens utveckling vi skulle vilja ha.

  Föreläsningen heter ”Från Wikipedia och Wordnet till kunskapsbänk”. Ska det inte vara kunskapsbank?

  – Nej, det är en lek med engelskans workbench. Jag kommer att förklara det i min föreläsning.

  Wikipedia sv.wikipedia.org
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X