Annons

Inger Enkvist:Hur tar vi hand om de unga?

Foto: Henrik Montgomery/TT

50 procent av de 15-åriga flickorna säger sig ha problem med ångest. Spelberoende blir allt vanligare. Hur tar vi hand om våra yngre?

Under strecket
Publicerad

När vi nu slår om från 2010-tal till 2020-tal är det ett lämpligt ögonblick att stanna upp och tänka efter vad vi gjort med de ungas situation i familj, skola och politik under de senaste decennierna. Situationen kan sammanfattas som att de unga fostras till tolerans, demokrati och självständigt ansvarstagande, och förändringar i politik, pedagogik och psykologi lämnar de unga friare men också ensammare.

Den svenska inställningen till samhällsförändring brukar kännetecknas av idén att förändringar är av godo och innebär modernisering. Det är den typ av tänkande som vi associerar med makarna Myrdal och ”Kris i befolkningsfrågan” från 1934 och som brukar kallas social ingenjörskonst. Den svenska välfärdsstaten har inte bara inneburit att staten byggt upp en service till medborgarna utan också att den försökt ändra medborgarna, inte minst genom familj- och skolpolitik. En stor grupp offentligt anställda har hand om denna kombination av service och pålagda förändringar.

Annons
Annons
Annons