Annons

Lisa Irenius:Hur tar man bäst tillvara på livet?

Det är fråga som vi nog alla brottas med, och filosofen Martin Hägglund har gjort det mer än andra. Hans bok ”This life” har blivit en internationell succé, och nu kommer den på svenska. Jag har själv inte hunnit läsa boken ännu, men kan däremot rekommendera denna tankeväckande intervju med Hägglund, av SvD:s Malin Ekman.

En av de mest omtalade artiklarna vi har publicerat på kultursidorna den här veckan är skriven av Kristoffer Leandoer, författare och medarbetare i SvD Kultur, som var invald som extern ledamot i Svenska Akademiens Nobelkommitté.

Han skriver om varför han lämnade kommittén: att han insett att såväl kommittémedlemmar som kandidater var brickor i ett internt maktspel. Det handlade, enligt Leandoer, om att stadfästa en litteratursyn som gjorde det som utspelats i offentligheten irrelevant. ”I efterhand tror jag mig förstå att ett riktigt kontroversiellt pris, som skulle ge upphov till extra mycket gläfs, rentav sågs som önskvärt: här står vi och Handke på den rena litteraturens alptopp, låt hundarna hållas därnere i dyn bland Forumkvitton och begravningstal på Balkan.”

Det är svidande kritik – blotta misstanken om att Akademien skulle använda Nobelpriset som ett verktyg i sin krishantering är förstås mycket besvärande.

Samtidigt har det hänt mycket i Akademien det senaste året, fyra nya ledamöter har tillkommit (inom kort blir det ytterligare två nya inval), och andra kommittémedlemmar säger att arbetet har fungerat bättre i år.

Oavsett förblir Nobelpriset i litteratur en betydande utmärkelse – på torsdag klockan 13 får vi veta vem som får det i år.

I min söndagskrönika skriver jag, apropå uppropet på Sveriges Radio, om hur hela det meritokratiska systemet i själva verket skakar i grundvalarna.

Ha en fin vecka!

Under strecket
Publicerad
Annons
Annons
Annons